NavMenu

Nakon rekordne 2019, ove godine promet od turizma iznosi manje od 10% - Otvaranje prema Rusiji moglo bi da ublaži posljedice krize

Izvor: Mina Utorak, 04.08.2020. 13:28
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Kambić)
Omogućavanje dolazaka turistima iz Rusije i Azerbejdžana, uz skoro uspostavljanje avio-saobraćaja, moglo bi pokrenuti turistički promet sa tih tržišta i ublažiti posljedice po turističku privredu usljed pandemije koronavirusa, smatra direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić.

Ona je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) saopštila da je odluka o otvaranju Crne Gore prema tržištima Rusije i Azerbejdžana dobra vijest za turističku pivredu, prenosi portal RTCG.

- Sigurno će Rusija kao odgovor na naše mjere dozvoliti odlazak u Crnu Goru bez dodatnih uslova, čime se stvaraju pretpostavke da se uspostavi određeni turistički promet tokom avgusta i septembra. Svi znamo da je period špica sezone period kad nam dominantno dolaze gosti sa tržišta, prije svega regiona, ali i Rusije - rekla je Radak Kukavičić.

Ona je podsjetila na podatak iz avgusta i septembra prošle godine, kada je bilo milion, odnosno 500.000 noćenja turista iz Rusije.

- Naše granice su otvorene, a vjerujem da će se uspostaviti uskoro saobraćaj, a onda u avgustu i septembru možemo očekivati određeni turistički promet sa tog tržišta i neko ublažavanje svih ovih posljedica - rekla je Radak Kukavičić.

Ona je, govoreći o posjeti tokom juna i jula, saopštila da je Crna Gora do 1. jula praktično bila zatvorena.

- I ne samo Crna Gora, nego i Evropska unija je tada otvorila granice. Do 15. jula smo imali uspostavljen taj promet, međutim zbog neodgovornosti jednog broja građana i pogoršane epidemiološke situacije u našoj zemlji, našli smo se na crvenim listama određenih zemalja - kazala je Radak Kukavičić.

Broj gostiju ove godine se, prema njenim riječima, nikako ne može porediti sa istim periodom prošle godine.

- Broj turista u Crnoj Gori u ovom momentu nije ono što bi mogli da poredimo sa 2019, koja je bila rekordna. Ove godine imamo manje od 10% prometa. Pred nama je obaveza i zadatak kako bi se turistički promet uspostavio - dodala je Radak Kukavičić.

Domaći gosti, kako je navela, kombinuju svoje odmore, što znači da nijesu u pitanju samo odlasci na more ili planine, nego kombinacija sjevera i juga.

- Kad je u pitanju sjever, tu su dominantno Žabljak i Kolašin u ovim vrelim ljetnjim danima, velika je posjeta nacionalnim parkovima. A kad govorimo o hotelima i našoj obali, naši građani su zainteresovani da borave u hotelima kategorije četiri i više zvjezdica - zaključila je Radak Kukavičić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.