NavMenu

Kanjon Nevidio čeka uređenje - Planom predviđena gradnja turističke infrstrukture, na dosadašnjim pozivima nije bilo ponuđača

Izvor: Dan Utorak, 04.08.2020. 11:47
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Nikiforov Alexander)
Posljednji osvojeni kanjon u Evropi, Nevidio kod Šavnika, iako najatraktivnija turistička ponuda, još uvijek nema neophodnu turističku infrastrukturu, piše Dan.

Namjera Opštine Šavnik i Uprave javnih radova iz 2018. godine da srede plato kanjona, do danas nije sprovedena jer se na tendere nije prijavila nijedna firma.

- To je jedan od značajnih projekata za turizam u našoj opštini, koji nije realizovan, ali ne našom krivicom. Urađen je glavni projekat i preko Uprave javnih radova tokom prošle godine dva puta je raspisivan tender na koje nije bilo zainteresovanih ponuđača - kazao je za Dan direktor Parka prirode Dragišnica Komarnica Danilo Tomić.

Projektom je, između ostalog, bila predviđena gradnja dva montažna objekta za posjetioce kanjona, u njima bi bili pult za naplatu usluga koje pruža kamp, iznajmljivanje opreme, prodaja suvenira i info-materijala, tuševi sa pretprostorom za presvlačenje, toaleti, garderoberi, svlačionice.

Planirana je bila izgranja i staza duž cijelog platoa, dječijeg igrališta, mjesta za logorske vatre, drvenog montažnog ljetnjikovca, svega onoga što kod "Nevidboga", najveće turističke atrakcije šavničke opštine, do danas nema.

- Opština je proteklih godina radila na uređenju tog dijela. Ranije je uređen i proširen teren za kamp, gdje su postavljene klupe i stolovi, napravljena su tri manja drvena mosta preko rijeke, prilazni putevi su nasuti. Prošle godine Opština je do kanjona dovela vodu i struju, postavljena je trafostanica - rekao je Tomić.

Prema glavnom projektu, za uređenje je neophodno oko 270.000 EUR s uračunatim PDV-om, a sredstva su bila obezbijeđena iz kapitalnog budžeta države za 2019. godinu.

Sada je taj novac, navodno, na računu Opštine i čeka se novi pokušaj da se pronađe izvođač radova.

(Foto: Shutterstock/Nikiforov Alexander)
Tomić naglašava da je epidemija virusa korona u ovoj godini usporila planove po tom pitanju, ali i drastično smanjila broj posjetilaca.

- Aktuelna situacija sa epidomijom i kod nas utiče na sezonu. Broj posjetilaca na području cijelog Parka je neznatan. Ista situacija je i kada je Nevidio u pitanju, što do ovih godina nije bio slučaj. Rijetki su posjetioci i to uglavnom vikendom. Ostaje nam samo da se nadamo da će se makar kraj sezone iskoristiti - istakao je Tomić.

Četiri godine nakon što je osvojen kanjon Nevidio, 1969. godine, rješenjem Republičkog zavoda za zaštitu prirode proglašen je spomenikom prirode.

Tek sredinom 2015. godine, a pola vijeka nakon što je osvojen, Opština Šavnik postaje upravljač te turističke lokacije i od nje naplatom određenih taksi počinje ubirati prihode. Novembra 2017. godine, odlukom SO, Nevidio dobija novog "gazdu", Park prirode Dragišnica Komarnica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.