Izvor: Mina | Ponedjeljak, 03.08.2020.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro beskamatni krediti za ugradnju solarnih panela - EPCG u obavezi da otkupi višak proizvedene struje

Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Građani i privreda će od oktobra moći da uzmu beskamatne kredite za ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za svoje potrebe s tim da im viškove otkupi Elektroprivreda (EPCG).

Tom jednom od mjera iz Vladinog trećeg paketa podrške smanjenju ekonomskih posljedica Covida-19 planirano je i da građani i privreda mogu da povuku od EPCG struju kada njima bude falila.

Iz Ministarstva ekonomije su najavili da uskoro kreću sa realizacijom ovog ekonomski veoma isplativog programa, i objasnili da će već poznati i uspješno primijenjivani Program energetske efikasnosti biti mustra za realizaciju programa proizvodnje za sopstvene potrebe.

- Od 370.000 potrošača električne energije samo deset potrošača trenutno koristi ili će koristiti ovaj, po našem viđenju veoma, veoma, ekonomski, isplativ model. Očekujemo da, ukoliko se samo tri odsto potrošača odluči da instalira solarne panele na svoje objekte, to će biti instalisana snaga od oko 35 megavati (MW), procijenjene vrijednosti oko 30 mil EUR. To predstavlja značajan proizvodni kapacitet i investicioni zamah - ocijenili su iz Ministarstva ekonomije za Pobjedu.

Iz tog resora su podsjetili da je i dosadašnjim zakonskim rješenjima moguće instalirati i pustiti u rad solarne panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Međutim, veoma mali broj potrošača se odlučio na to, zbog čega je Ministarstvo krenulo da kreira stimulativni model.

Dosadašnjim Zakonom o energetici, kako su naveli, definisano je da se saldiranje obavlja mjesečno.

- Definisano je da ukoliko potrošači potroše više nego što proizvedu, razliku plate kao i do sada, a to je oko 11 centi po kilovat satu (kWh) u višoj tarifi sa svim naknadama. Ukoliko građani proizvedu više nego što su potrošili, onda snadbjevač - EPCG je u zakonskoj obavezi da njima isplati 5,2 centa po kWh, koliko je vrijednost energije, bez naknada - precizirali su iz Ministarstva.

To, kako su dodali, pokazuje da je ekonomski značajno povoljnije kada proizvođači dimenzionišu - izaberu veličinu svojih proizvodnih instalacija, ne u odnosu na veličinu svog krova, već u odnosu na svoju mjesečnu potrošnju.

Iz tog resora su naveli i da su izmjenama spremni svi zakonski preduslovi za taj projekat.

- Dosadašnjim zakonima o energetici i o planiranju prostora i izgradnju objekata definisale su se instalacije solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Zakon o energetici definiše model razmjene električne energije, dok Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata definiše neophodne građevinske preduslove da bi se solarni paneli instalirali na građevinske objekte koji su izgrađeni u skladu sa ovim zakonom - rekli su iz Ministarstva.

Nakon sveobuhvatne analize zakonodavnog okvira u Crnoj Gori, došli su do podatka da je neophodno unaprijediti oba ta zakona, što je odrađeno u zajedničkoj aktivnosti sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma.

Krajem protekle sedmice poslanici su usvojili izmjene oba zakona čime su, kako su kazali, stvoreni svi neophodni zakonski preduslovi da građani mogu na veoma jednostavan i jasan način postati proizvođači električne energije.

- Drugi važan uslov za realizaciju ove aktivnosti je budžet predviđen za finansiranje kamata za kredite onih koji budu dio programa. Budžetom smo za ovu godinu predvidjeli sredstva za ovu namjenu kao i za projekte energetske efikanosti u iznosu od 200.000 EUR - navodi se iz Ministarstva.

Iz Elektroprivrede su Pobjedi kazali da nema zakonskih prepreka za početak tog programa.

- Odnos kupca-proizvođača regulisan je članom postojećeg Zakona o energetici. Naime, krajnji kupac-proizvođač koji proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora u postrojenjima instalisane snage do 50 kW ili visokoefikasne kogeneracije u postrojenjima instalisane snage do 50 kW, ima pravo na razmjenu električne energije koju predaje u sistem i povlači iz distributivnog sistema - objasnili su iz EPCG.

Snabdjevač, odnosno EPCG, koji snabdijeva kupca-proizvođača dužan je, kako su rekli, da otkupljuje višak proizvedene električne energije koji se mjeri na mjesečnom nivou.

Operator distributivnog sistema, odnosno CEDIS odvojeno mjeri količinu proizvedene i utrošene električne energije na mjestu konekcije i dostavlja ih mjesečno snabdjevaču.

- Ako je proizvedena količina električne energije veća od preuzete, snabdjevač utvrđuje, obračunava i plaća razliku količina električne energije proizvođaču po cijeni jednakoj cijeni električne energije isporučene tom kupcu - proizvođaču u obračunskom mjesecu, i obratno, a bez plaćanja mrežnih usluga i naknada u skladu sa Zakonom - naveli su iz EPCG.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.