NavMenu

CBCG: U okviru drugog moratorijuma odložena naplata 99,3 mil EUR kredita

Izvor: Mina Ponedjeljak, 03.08.2020. 11:28
Komentari
Podeli
(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Krediti čija je otplata stopirana do kraja juna, u okviru produženog moratorijuma, iznose 99,3 mil EUR, prema podacima koje su banke dostavile Centralnoj banci (CBCG).

Očekuje se da ubrzo budu podaci s presjekom za kraj jula, prenose Vijesti.

Najveći dio kredita u drugom moratorijumu, koji je u toku, odnosi se na odlaganje obaveza kompanija i to 59,5 mil EUR ili 3,98% ukupnih kredita odobrenih privredi.

Odložene obaveze građana, prema podacima CBCG, iznose 39,7 miliona i čine 2,84% ukupnih kredita stanovništva.

Prvi tromjesečni moratorijum je završen oko 20. juna.

Iz CBCG su odgovorili Vijestima da je do posljednjeg dana juna zamrznuto 99,3 miliona kreditnih obaveza, što predstavlja 3,43% svih aktivnih kredita banaka na taj dan.

- Podsjećamo da je na dan 30. jun jedan broj korisnika kredita još koristio prvi moratorijum. Na taj dan 16,67 hiljada kreditnih partija je bilo u oba moratorijuma u ukupnom iznosu od 254 mil EUR - kazali su iz CBCG.

Na građane i preduzetnike se, kako se dodaje, odnosi 15,83 hiljade kredita, na srednja i mala preduzeća 802 partije, dok se na ostala preduzeća odnosi 39 kreditnih partija. CBCG trenutno ne raspolaže podacima o podjeli po djelatnostima u drugom moratorijumu.

Prvi tromjesečni moratorijum na otplatu kredita je uveden 23. marta kao privremena mjera za građane i privredu u ublažavanju finansijskih posljedica zbog pandemije koronavirusa i on je bio dostupan na zahtjev svih klijenata koji su željeli zamrzavanje otplate, uz uvećanje rate zbog naplate perioda čekanja po ugovorenim uslovima.

CBCG je sredinom maja izmijenila odluku o moratorijumu kojom je predviđeno da on bude na snazi još tri mjeseca, ali da ga mogu dobiti samo klijenti banaka čije su finansije ugrožene. Banke samostalno, na osnovu dokumentacije koju im dostave klijenti procjenjuju koliko je neko od njih finansijski ugrožen, odnosno da li će mu odobriti produžetak moratorijuma. Prepušteno im je da sada same odlučuju da li će dodatno stopiranje otplate da ponude za sve kredite ili samo za određene vrste kreditnih proizvoda.

Za razliku od prvog moratorijuma, koji je propisivao obavezu bankama da na zahtjev korisnika kredita automatski odobre zamrzavanje plaćanja obaveza do 90 dana, sada banke ne moraju odobriti zastoj u otplati i da klijent ispunjava uslove propisane odlukom CBCG.

Tokom prvog moratorijuma za stopiranje obaveza se prijavilo oko 64,43 hiljade korisnika kredita, a iznos za koje je predat zahtjev za moratorijum je 1,31 mlrd EUR, odnosno 46% ukupnih kredita u sistemu.

Dok traje drugi moratorijum, CBCG je omogućila treći od 1. septembra do kraja avgusta naredne godine građanima, firmama i preduzetnicima koji imaju turističke i kredite iz oblasti poljoprivrede. To pod uslovom da na kraju prošle godine nijesu imali kašnjenje u otplati kredita duže od 90 dana i da na taj dan njihov kredit nije bio klasifikovan u kategoriju nekvalitetne aktive.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.