NavMenu

Pandemija odložila traganje za naftom u crnogorskom podmorju - Nastavak istražnih bušenja u prvom kvartalu 2021.

Izvor: Mina Ponedjeljak, 03.08.2020. 15:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Jörg Peter)Ilustracija
Prvo istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju i koje je bilo planirano za ljeto ove godine, odloženo je za narednu, zbog pandemije koronavirusa, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Prema trenutnim procjenama u Upravi, očekuje se da taj posao počne u prvom kvartalu naredne godine, odnosno od januara do kraja marta, pišu Vijesti.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa i to s konzorcijumom Eni i Novatek 2016. godine, a drugi s grčkom kompanijom Energean godinu kasnije.

- Pandemija koronavirusa uzrokovala je smanjenje poslovne aktivnosti u gotovo svim privrednim granama u svijetu, pa tako i u industriji nafte i gasa. Prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju, koje je planirano za ljeto ove godine, je odloženo iz istih razloga - rekli su iz Uprave.

Oni su kazali da se, iako u izmijenjenim okolnostima, veliki broj aktivnosti u Crnoj Gori, koje su u vezi s istraživanjem nafte i gasa, realizuje nesmetano. U toku su pripremne radnje za prvo istražno bušenje koje će, prema trenutnim procjenama, početi u prvom kvartalu naredne godine.

- Logistička baza je u luci Bar gdje se već doprema materijal koji će biti korićen za istražno bušenje - rekli su iz Uprave.

Imajući u vidu da je prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju prvobitno bilo planirano za ljeto ove godine, u ovom trenutku, kako su naveli iz Uprave, sve aktivnosti u vezi s 3D seizmičkim ispitivanjem su završene.

Iz Uprave su kazali da će, prema programu bušenja, prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju trajati oko 180 dana rada.

- Ako se aktivnosti budu realizovale po planu, za očekivati je da do kraja naredne godine imamo informaciju da li u crnogorskom podmorju na predmetnim blokovima ima komercijalnih nalazišta nafte i gasa - zaključili su iz Uprave.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.