Izvor: eKapija | Subota, 01.08.2020.| 14:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sve kompanije u sastavu EPCG dobro poslovale - U 2019. ostvarena dobit od oko 39 mil EUR

(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com )
Akcionari Elektroprivrede Crne Gore prihvatili su odluku o usmjeravanju dobiti na neraspoređenu dobit kompanije, tako da ona iznosi 41,18 mil EUR.

Na 18. redovnoj Skupštini akcionara EPCG koja je održana u Nikšiću, a kojom je predsjedavao izvršni direktor Igor Noveljić, donijete su odluke o usvajanju finansijskih i konsolidovanih iskaza za 2019. godinu, odluka o usvajanju izvještaja o poslovanju kompanije, odluka o raspodjeli dobiti kao i odluka o izboru revizora te razrješenju i imenovanju novih članova Odbora direktora.

- Pored loše hidrološke situacije, prošla godina bila jedna od uspješnijih poslovnih godina za EPCG, pa su sve kompanije imale dobro poslovanje, a EPCG grupa je imala dobit oko 39 mil EUR - saopšteno je iz kompanije.

Ostvareni neto rezultat EPCG u 2019. godini iznosi 28,34 mil EUR.

- Ukupna ostvarena proizvodnja električne energije u 2019. godini iznosila je 3.011,2 GWh, što je za 473 GWh ili 13,6% manje od ostvarenja iz prethodne godine. Ostvarena su osnovna načela poslovne politike uz maksimano angažovanje menadžerskih struktura i zaposlenih - navode iz EPCG.

Hidrološka situacija u protekloj godini je bila značajno nepovoljnija u odnosu na 2018. godinu što je uticalo na manju proizvodnju HE Perućica, koja je iznosila 951,97 GWh, za 90,28 GWh manje u odnosu na prethodnu godinu i HE Pivačija je proizvodnja iznosila 665,1 GWh, za 328,80 GWh manje od ostvarenja iz prethodne godine.

- Ostvarena je potrošnja koja je iznosila 100% od plana, odnosno 102% od ostvarenja u toku 2018. godine. U toku 2019. godine smanjena su potraživanja kod distributivnih kupaca i ostvaren stepen naplate od 100,16% u odnosu na ukupno fakturisanu realizaciju u 2019. godini - stoji u saopštenju.

U 2019. godini ukupna kapitalna ulaganja u EPCG su iznosila 9.349.721 EUR, a većina investicija se odnosila na modernizaciju i nove projekte.

- Shodno Zakonu o privrednim društvima, Skupština je, po utvrđenom dnevnom redu i u skladu sa Statutom preuzeća, izvršila razrješenje i izbor novih članova Odbora direktora kompanije. Za članove Odbora direktora izabrani su Đoko Krivokapić, dr Ranko Milović, Nikola Vujović, Samir Hodžić, prof. dr Vladan Radulović, Srđan Spaić i Miloš Konatar - zaključuje se u saopštenju Elektroprivrede Crne Gore.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE