Izvor: eKapija | Subota, 01.08.2020.| 13:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada utvrdila Nacrt izmjena i dopuna prostornog plana posebne namjene za Durmitorsko područje

(Foto: Teodora Brnjoš)
Na sjednici održanoj u četvrtak, Vlada Crne Gore utvrdila je Nacrt izmjena i dopuna prostornog plana posebne namjene za Durmitorsko područje, s programom održavanja javne rasprave, u trajanju od 30 radnih dana.

Kako je saopšteno, Vlada je zadužila Ministarstvo održivog razvoja i turizma da javnu raspravu o navedenom nacrtu organizuje u skladu sa programom održavanja javne rasprave i da nakon toga, pripremi i Vladi dostavi predlog izmjena i dopuna Prostornog plana posebne namjene za Durmitorsko područje s izvještajem o sprovedenoj javnoj raspravi.

- Cilj izjmena i dopuna Plana je preispitivanje planskog rješenja, s obzirom na to da je u toku pripremnih aktivnosti realizacije skijališta Savin Kuk utvrđeno da se planirane pozicije novih ski liftova i staza manjim dijelom nalaze u zoni II režima zaštite prirode, kao i da svojom pozicijom i kapacitetom prijete da ugroze izuzetne univerzalne vrijednosti svjetske baštine zaštićene zone UNESCO-a - saopšteno je nakon sjednice.

Iz Vlade kažu i da je navedeno je istaknuto i u Izvještaju Zajedničke Savjetodavne misije Centra za svjetsku baštinu i IUCN-a za dobro Svjetske baštine NP Durmitor, koja je na lokalitetu boravila u novembru 2018. godine.

- U okviru Izmjena i dopuna preispitane su i inicijative za izgradnju turističkih sadržaja na području van Nacionalnog parka - saopšteno je.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.