Izvor: eKapija | Subota, 01.08.2020.| 13:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompaniji Energean Montenegro Limited produžen period istraživanja iz ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika

Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj u četvrtak usvojila informaciju o zahtjevu Energean Montenegro Limited sa Kipra za produženje prvog perioda istraživanja iz Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore za blokove 4219-26 i 4218-30.

- Koncesionar Energean je 3. jula 2020. godine dostavio zahtjev za dodatno produženje faze istraživanja, odnosno prvog perioda istraživanja, za period od godinu dana, do 15. marta 2022. godine. U zahtjevu se navodi da se od početka februara 2020. godine novi koronavirus proširio cijelim svijetom, usljed čega je Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta 2020. godine zvanično proglasila pandemiju što je dovelo do uvođenja mjera izolacije i privremene zabrane kretanja osoba u cijelom svijetu, i uticalo na operacije i nemogućnost koncesionara da pravovremeno realizuje aktivnosti Obaveznog radnog programa - saopšteno je iz Vlade.

Dalje se navodi, stoji u saopštenju, da pandemija koronavirusa ozbiljno ugrožava mogućnosti Energeana da valjano izradi puni komplet geofizičkih i geoloških studija koje su dio obaveznog radnog programa za prvi period istraživanja shodno Ugovoru o koncesiji i koje prema trenutnom stanju stvari treba završiti do kraja prvog Perioda istraživanja, do 15. marta 2021. godine.

- Vlada je odobrila produženje prvog perioda istraživanja i faze istraživanja iz Ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore za blokove 4219-26 i 4218-30, za period od godinu dana, do 15. marta 2022. godine - zaključuje se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.