Izvor: eKapija | Nedjelja, 02.08.2020.| 22:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za građane Crne Gore do 31. decembra besplatan ulaz u Nacionalne parkove

Skadarsko jezero (Foto: Pixabay.com/falco)
Građani Crne Gore će od 1. avgusta do 31. decembra biti u prilici da bez plaćanja naknade za ulazaku nacionalne parkove, posjećuju Durmitor, Biogradsku goru, Lovćen, Skadarsko jezero i Prokletije, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Godišnje ulaznice kupljene u toku 2020. godine, kojima se omogućava neograničen broj posjeta svim nacionalnim parkovima, važiće i u 2021. godini.

- Odlukom koju je usvojila Vlada Crne Gore, osim oslobađanja plaćanja naknade za ulazak u nacionalne parkove, za 50% se umanjuju naknade za upotrebu plovila na jezerima, kao i splavarenje rijekom Tarom pa pozivamo sve posjetioce da dožive ovu nezaboravnu avanturu, brzu rijeku, bukove i tjesnace. Posebno su interesantni vrelo Ljutica, most na Tari, Bajilovića sige, vodopadi rijeke Drage, Tepački bukovi. U ponudi su jednodnevne, dvodnevne i trodnevne ture - navode iz Nacionalnih parkova.

Nacionalni parkovi Crne Gore su predjeli izuzetnih prirodnih vrijednosti koji predstavljaju staništa za brojne rijetke i zaštićene biljne i životinjske vrste.

- Turistička ponuda nacionalnih parkova zasniva se na aktivnom boravku posjetilaca u prirodi. U sklopu ponude svakog parka nalaze se centri za posjetioce, u kojima se mogu dobiti informacije o prirodnim i kulturnim vrijednostima parka i njegovoj turističkoj ponudi. Osim raftinga rijekom Tarom, tu su i pješačke, edukativne, tematske i biciklističke staze, zatim krstarenje Skadarskim jezerom, kajakarenje i vožnja drvenim čamcima na Crnom, Biogradskom i Skadarskom jezeru, posmatranje ptica, dječija igrališta, sportsko-rekreativni ribolov, posjeta Hridskom jezeru (jezero sreće) u NP Prokletije - stoji u saopštenju.

- Molimo sve posjetioce da poštuju unutrašnji red u NPCG i da se pridržavaju mjera i preporuka Ministarstva zdravlja i Nacionalnog koordinacionog tijela - dodaju iz Nacionalnih parkova.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.