Izvor: Tanjug | Subota, 01.08.2020.| 08:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Australija će naterati Facebook i Google da plate za vijesti

(Foto: l i g h t p o e t/shutterstock)
Australija će prisiliti tehnološke divove poput Faccebook-a i Google-a da australskim medijima plate za objavljene vijesti, što je potez čiji je cilj zaštita nezavisnog novinarstva i biće pod budnim okom cijelog svijeta.

Australija će postati prva zemlja koja će tražiti od internet kompanija da medijskim kućama plaćaju za novinski sadržaj, prema modelu sličnom autorskim pravima, i to će ove godine biti uređeno zakonom, rekao je ministar financija Džoš Frajdenberg.

- To bi bilo pošteno za poslovanje australijskih medija. Moramo osigurati bolju konkurenciju, bolju zaštitu potrošača i održivo medijsko okruženje" - rekao je on novinarima u Melburnu, navodeći da je "u pitanju budućnost australijske medijske sredine", preneo je SEEbiz.

Taj potez je uslijedio nakon što su tehnološki divovi počeli da se brane od strože regulative širom svijeta i dan nakon što su američki zastupnici na kongresnom saslušanju napali Gugl i Fejsbuk za zloupotrebu tržišne moći.

Nakon ispitivanja tržišta medija i moći američkih platformi, australijska vlada je krajem prošle godine zatražila od Facebook-a i Google-a da s medijskim kućama ispregovaraju sporazum o korišćenju njihovog sadržaja.

Pregovori nisu urodili plodom, pa zvanična Kanbera najavljuje da će, ako se dogovor ne postigne na arbitraži u roku od 45 dana, australijska agencija za komunikaciju i medije u ime vlade donijeti zakonske obaveze.

Google kaže da uredba ignoriše "milijarde klikova" koje šalje australijskim medijskim kućama svake godine.

- To šalje zabrinjavajuću poruku kompanijama i investitorima da australijska vlada prije interveniše nego što pušta da tržište samo radi - izjavio je Mel Silva, izvršni direktor Google-a za Australiju i Novi Zeland.

- Ne čini ništa da reši temeljne izazove stvaranja poslovnog modela pogodnog za digitalno vrijeme - smatra on.

Faceook za sada nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Medijske kompanije poput News Corp Australia, koja je dio medijske grupe News Corp Ruperta Murdocha, snažno su kod vlade lobirale da se američke kompanije dovedu za pregovarački sto usljed dugotrajnog opadanja prihoda od oglašavanja.

- Dok druge zemlje pričaju o nepoštenom i štetnom ponašanju tehnoloških divova, australijska vlada...prva je na svijetu koja je reagovala - rekao je izvršni direktor News Corpa Australia, Michael Miller.

Studija iz 2019. pokazala je da je u proteklih 10 godina ugašeno 3.000 novinarskih radnih mjesta u Australiji, jer su tradicionalne medijske kompanije potrošile svoj prihod od oglašavanja na Google-u i Facebook-u koji nisu plaćali ništa za medijski sadržaj.

Za svakih 100 USD koji se potroše na online oglašavanje u Australiji, ne ubrajajući kratke novinske reklame, gotovo trećina ide kompanijama Google i Faebook, rekao je Frajdenberg.

Druge zemlje su probale da prisile tehnološke divove na dogovor, ali nisu uspjele.

Medijske firme u Njemačkoj, Francuskoj i Španiji pokušale su da donesu nacionalne zakone o autorskim pravima koji bi prisilili Google da plati licence kad objavljuje isječke iz njihovih novinskih članaka.

Google je 2019. prestao francuskim korisnicima prikazivati isječke evropskih medijskih kuća, dok je najveća njemačka medijska kompanija, Axel Springer, dozvolila da u pretrazi budu njene vijesti kada padne posjećenost njenih stranica.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.