NavMenu

Za obnovu putne infrastrukture u CG 40 mil EUR - EIB odobrio i 1,5 mil EUR bespovratno za izradu tehničke dokumentacije

Izvor: Mina Nedjelja, 02.08.2020. 22:33
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je drugu tranšu kredita vrijednu 40 mil EUR za obnovu 180 km puteva na pet glavnih putnih ruta u Crnoj Gori.

Uz ovaj zajam, banka Evropske unije odobrila je Crnoj Gori bespovratna sredstva u iznosu od 1,5 mil EUR namijenjenih izradi tehničke dokumentacije.

- Grant je odobren iz sredstava EIB-ove Inicijative za ekonomsku otpornost (ERI), što je prvi ovakav grant dodjeljen na Zapadnom Balkanu. Investicija EIB-a u ukupnoj vrijednosti od 80 mil EUR povećaće bezbjednost i efikasnost na putevima, ubrzati ekonomski oporavak zemlje i stvoriti bolje uslove za regionalnu trgovinu. Bespovratna sredstva iz ERI fondova namijenjena su jačanju ekonomija, stvaranju preduslova za održivi ekonomski razvoj, zapošljavanje ili izgradnju vitalnih infrastrukturnih objekata u zemljama neposrednog okruženja Evropske unije koja su pogođenija migrantskom krizom. Bespovratna sredstva odobrena Crnoj Gori omogućiće moderan, standardizovan pristup i efikasniji nadzor projekta obnove putne infrastrukture u skladu sa najvišim standardima Evropske unije - saopšteno je iz EIB-a.

Kažu da će modernizacija putne mreže unaprijediti bezbjednosti, smanjiće troškove održavanja vozila, vrijeme provedeno na putu i učestalost saobraćajnih nesreća. Tokom obnove biće otvoreno oko 4.100 privremenih radnih mjesta, što će dodatno doprinijeti razvoju privatnog sektora u Crnoj Gori.

- Obnova putne infrastrukture je veoma važna za efikasniju trgovinu, doprinosi zapošljavanju i bržem ekonomskom oporavku Zapadnog Balkana. Osnaživanje lokalnih ekonomija da efikasnije reaguju u kriznim situacijama, bitan je preduslov za ekonomski rast i stvaranje radnih mesta. Obnovom četvrtine ukupne putne mreže Crne Gore, jačamo regionalne veze i integraciju zemalja Zapadnog Balkana i EU. Pristup bezbjednim i modernim putevima ne bi trebalo da bude privilegija, nego osnovna potreba svih građana u pravcu razvoja konkurentnosti, održivosti i bržeg pristupa EU - izjavio je potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco.

Aivo Orav, Ambasador EU i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kazao je da je u vrijeme zdravstvene i ekonomske krize bez presedana ovaj finansijski paket EIB-a je veoma dobrodošao.

- Stvaranje novih radnih mjesta i regionalnih ekonomskih veza, s jedne strane, i poboljšanje putne bezbjednosti i očuvanje ljudskih života, sa druge strane, predstavljaju dobitnu kombinaciju. Ovo je pogotovo važno za Crnu Goru gdje se 55% puteva vode kao "nedovoljno bezbjedni", što pokazuje nedavno sprovedena procjena o bezbjednosti u saobraćaju koju je finansirala EU. Pored prevencije gubitka ljudskih života, poboljšanje drumske bezbjednosti donosi i značajne ekonomske dobiti. Investicija u ovu oblast je stoga ekonomski opravdana i uvijek se dvostruko vraća. U kombinaciji sa projektima koje finansira EU a Delegacija EU već sprovodi na terenu, ova podrška EIB-a će doprinijeti daljem razvoju ekonomije, trgovine, zapošljavanja, kao i stvaranju modernijeg, efikasnijeg i bezbjednijeg drumskog transportnog sektora za građane - rekao je Orav.

Saopšteno je da će zajam omogućiti obnovu sekcija duž koridora između Tivta i luke Bar, između Danilovgrada i prijestonice Podgorice, između Lepenca i graničnog prelaza Špiljani. Putni pravci na granici sa Srbijom između Ribarevina i Dobrakova, kao i Pljevalja i Mihajlovice, će takođe biti rekonstruisani.

Prva tranša ovog zajma potpisana je u novembru 2018. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Opština Berane će staroj sportskoj dvorani pod Jasikovcem vratiti stari izgled - Uskoro tender za glavni projekat

Staroj sportskoj dvorani, onoj pod Jasikovcem, koja se urušila još prije dvanaest godina, Opština Berane će vratiti potpuno identičan stari izgled, po kojem je bila prepoznatljiva na prostorima čitave bivše Jugoslavije. To je Portalu RTCG kazala sekretarka Sekretarijata za privredu, razvoj i investicije, Maja Đurišić, najavljujući vrlo brzo tender za glavni projekat. Ona je objasnila da bi svako drugo rješenje značilo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.