Izvor: eKapija | Petak, 31.07.2020.| 13:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počelo uređenje obale u sklopu kompleksa budućeg Akvarijuma Boka - Investicija vrijedna 80.000 EUR

Institut za biologiju mora (Foto: YouTube/screenshot)
Radovi na uređenju dijela dvorišta Instituta za biologiju mora koji će biti sastavni dio kompleksa budućeg akvarijuma Bokaquarium u Dobroti, počeli su u četvrtak, 30. juna, saopšteno je iz Morskog dobra.

Projekat uređenja obale i prostora između šetališta u Dobroti i palate Radončić, danas Instituta za biologiju mora, predviđa parterno uređenje prostora sa zelenilom.

- Planirano je i uređenje staza za komunikaciju do ulaza u akvarijum, zatim izgradnja manjeg amfiteatra za održavanje radionica na otvorenom, uređenje ribarske poste, te postavljanje nekoliko paviljona sa interaktivnom opremom za prezentaciju određenih segmenata morskog sistema, poput tradicionalnog ribarstva, razvojnih ciklusa organizma i slično. Ovim uređenjem dopuniće se ponuda Bokaqarijuma čija izgradnja je u završnoj fazi - naveo je direktor Instituta za biologiju mora dr Aleksandar Joksimović.

Zamjenik direkora Javnog preduzeća za upravljenje morskim dobrom Crne Gore Dragoljub Marković rekao je da smatra da je izgradnja akvarijuma apsolutno opravdana i korisna investicija.

- Radi o instituciji koja pored istraživačkog i naučnog aspekta koji obavja, edukuje mlade i sve nas o moru, a uz to i propagira život sa morem, što je od kapitalnog značaja za ukupnu društvenu zajednicu. Nama je zadovoljstvo da možemo podržati sve njihove akcije koje su usmjerene u tom pravcu. Želimo da što prije profunkcionišu svi ovi sadržaji koji su izgrađeni i urađeni - rekao je Marković.

Za realizaciju ovog projekta, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore izdvojilo je 80.000 EUR, a putem javnog tendera sprovedenog od strane Univerziteta Crne Gore, za izvođenje radova angažovana je firma A3 team doo iz Bara. Rok za završetak radova je 30 dana.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.