NavMenu

U planu gradnja bulevara sa četiri trake od Jaza do aerodroma Tivat - Investicija vrijedna 40 mil EUR, početak radova očekuje se do kraja godine

Izvor: RTCG Petak, 31.07.2020. 08:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Uz prethodno dobijenu saglasnost Vlade Crne Gore, Uprava za saobraćaj i Regionalni vodovod Crnogorsko primorje su tokom prethodnog perioda usaglasili sve neophodne elemente u cilju potpisivanja Sporazuma o saradnji na zajedničkoj investiciji vrijednoj oko 40 mil EUR na izgradnji modernog bulevara sa četiri trake na potezu od Jaza do aerodroma Tivat.

Usaglašeni su i detalji oko postavljanja drugog cjevovoda Regionalnog vodovoda u dužini od 15 kilometara čime se kapacitet Regionalnog vodovoda za opštine Herceg Novi, Tivat i Kotor povećava za oko 130 procenata, zbog veće potražnje za vodom izazvane globalnim klimatskim promjenama, ali i razvojem novih prestižnih turističkih projekata u ovim opštinama.

Projekti se realizuju uz podršku Vlade i iz povoljnog kreditnog aranžmana EBRD uz kamatnu stopu od jedan odsto i rok otplate kredita 15 godina uz tri godine grejs perioda.

Direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača je istakao da ne treba posebno napominjati koliko je ova saobraćajnica važna, ali i koliko je to sada posebno usko grlo u jeku ljetnje turističke sezone, kada se ovdje saobraćaj otežano odvija.

- Bulevar Jaz-Tivat je sastavni i veoma važan dio saobraćaja i stoga je planirana izgradnja istog dužine16 km, koji će se sastojati od četiri kolovozne trake, trotoara duž cijele dionice, uključujući 12 kružnih tokova. Cijeli bulevar će imati modernu javnu rasvjetu, a rok za završetak radova je dvije godine. Tenderska procedura se sprovodi po pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj, a projekti će biti realizovani po evropskim standardima. Odlučili smo da zajedno realizujemo ova dva projekta s obzirom na isti izvor finansiranja, uštede koje nastaju zajedničkim ulaganjem po pitanju eksproprijacije zemljišta kao i kraćim rokom za završetak ova dva infrastrukturna projekta - rekao je Parača.

Izvršni direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić je istakao da je važno da ova dva državna organa zajedno realizuju velike infrastrukturne projekte od javnog interesa, od planiranja do faze izgradnje, čime će se postići značajna ušteda 2,5-3 mil EUR za državni budžet.

- Takođe, važno je istaći da je zahvaljujući ovakvom modelu saradnje Uprave za saobraćaj i Regionalnog vodovoda postignuta apsolutna sinhronizacija radova na izgradnji ova dva projekta, kako se ne bi dešavalo da nakon što Uprava izgradi moderan bulevar, ubrzo nakon toga isti urušavamo građenjem nove infrastrukture koja nije postavljena u momentu građenja saobraćajnice. To je mnogo važno za ovaj dio naše države gdje je možda najfrekventniji saobraćaj, posebno tokom ljetnje turističke sezone, a što će turisti i biznis zajednica svakako znati prepoznati i cijeniti produženim ugodnim boravkom i većim investicijama i stoga cijenim važnim skoro trogodišnju saradnju timova ova dva subjekta, na čemu se zahvaljujem našim kolegama, da danas direktor Parača i ja možemo pristupiti potpisivanju ovog Sporazuma - naveo je Jevrić.

Izgradnja modernog bulevara sa četiri trake, razdjelnim ostrvom i trotoarima, kao i povećanje kapaciteta Regionalnog vodovoda za opštine Herceg Novi, Tivat i Kotor predstavlja mjerljivo veoma značajno unapređenje kvalitet života građana na ovom dijelu crnogorskog primorja, ali su stvorene i infrastrukturne pretpostavke za kvalitetniji ambijent u cilju bržeg razvoja turističkog biznisa na Primorju uz značajno veći kvalitet turističke ponude što je od interesa i za Crnu Goru.

Regionalni vodovod je već započeo izgradnju cjevovoda kojim će se Opština Herceg Novi priključiti na regionalni vodovodni sistem. Radovi, koji se takođe finansiraju u saradnji sa EBRD, se izvode shodno FIDIC ugovoru o izvođenju radova, uz puno poštovanje nacionalnih, ali i međunarodnih standarda kvaliteta, uz isticanje važne činjenice da će se do Nove godine Herceg Novi spojiti na Regionalni vodovod, odnosno da će istovremeno i hercegnovski dio poluostrva Luštica imati obezbijeđeno snabdijevanje vodom iz Regionalnog vodovoda čime se ispunjavaju poslednje infrastrukturne pretpostavke za realizaciju prestižnih turističkih projekata i na ovom dijelu crnogorske obale.

Međunarodni tender sprovodi se po procedurama EBRD, a otvaranje ponuda predviđeno je za 31. jul ove godine uz očekivanje kvalitetnih ponuda, kako bi do Nove godine mogli početi radovi na realizaciji ova dva projekta, saopšteno je iz informativnih službi Uprave za saobraćaj i Regionalnog vodovoda crnogorsko primorje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.