NavMenu

Od početka krize poslovne banke odobrile 300 mil EUR novih kredita

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.07.2020. 11:51
Komentari
Podeli
(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Poslovne banke su od početka krize odobrile skoro 300 mil EUR novih kredita građanima i privredi, saopšteno je nakon sastanka guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića sa predstavnicima banaka.

Uz to, kako je saopšteno, bankarski sektor je i sam pretrpio negativan uticaj pandemije u vidu smanjenja profita za prvih šest mjeseci ove godine od skoro 47% u odnosu na uporedni period, pri čemu je očuvana likvidnost na nivou sistema.
- Određene banke su tokom krize odobrile nove kredite u iznosu koji je na istom ili višem nivou u odnosu na uporedni period, dok su pojedine zabilježile pad kreditiranja. U narednom periodu banke moraju usmjeriti fokus ka jačanju obima kreditiranja, i to posebno one kod kojih je registrovan pad kreditne aktivnosti - poručio je guverner Žugić i dodao da se posebna pažnja mora posvetiti prioritetnim sektorima.
Predstavnici bankarskog sektora istakli su da je smanjenje kreditne aktivnosti zabilježeno kod pojedinih banaka posljedica smanjene tražnje za kreditima i odlaganja jednog broja investicija, što je uslovljeno neizvjesnošću koju je izazvala pandemija virusa, te da nije bilo pooštravanja kreditne politike.

- Prepoznajući probleme sa kojima su se suočile određene djelatnosti poput turizma, pojedine banke su reagovale proaktivno, nudeći ovim privrednicima značajna olakšanja, u vidu dužeg grejs perioda i atraktivnih kamatnih stopa - prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa je bila na nivou od 4,24% - navedeno je u saopštenju CBCG.
Predstavnici banaka su istakli spremnost da pruže punu podršku održivim ekonomskim projektima, kao i da se, kroz adekvatne modele restrukturiranja, izađe u susret građanima koji su suočeni sa značajnim finansijskim izazovima.

Guverner Radoje Žugić poručio je da bankama i dalje u fokusu svih aktivnosti mora biti očuvanje povjerenja u bankarski sistem, a da je njihov dugoročni interes zadržavanje svojih klijenata.

- U tom smislu, preporuka CBCG je da banke ne mijenjaju politiku naknada i tarifa do okončanja krize - rekao je.
Na sastanku je dogovoreno i da se preduzmu aktivnosti u pravcu odlaganja primjene Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o sanaciji banaka, koja je trebalo da započne 1. januara 2021. godine, pri čemu bi prethodno bilo potrebno donijeti niz podzakonskih akata.

- Odlaganje primjene ovih zakona će rasteretiti kapacitete banaka i omogućiti im da se apsolutno posvete sprovođenju mjera na ublažavanju posljedica koronavirusa, kao i aktivnosti na planu implementacije AQR-a - zaključuje se u saopštenju CBCG.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan novi tender za brzu saobraćajnicu koja treba da poveže Herceg Novi i Budvu

Monteput je raspisao novi tender za izradu idejnog rješenja za dionicu brze saobraćajnice od Herceg Novog do Budve, prelazak preko Bokokotorskog zaliva. Vrijednost tendera ostala je nepromijenjena i iznosi nešto preko 180.000 EUR sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 7. maja do 12 sati, a više detalja možete vidjeti OVDJE. Kako su ranije saopštili iz Monteputa, svrha izrade tehničke dokumentacije je ispitivanje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.