Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.07.2020.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U izgradnju Ski centra Žarski biće uloženo 17,5 mil EUR - Planinski kompleks će imati 7.000 kreveta u 14 hotela i apartmanima

Lokacija budućeg Ski centra Žarski (Foto: Gov.me)
U Mojkovcu je u srijedu počela izgradnja bazne stanice za Ski centar Žarski, jednog od skijališta budućeg Zimskog turističkog kompleksa Bjelasica.

Tom prilikom Mojkovac je obišao i premijer Duško Marković, koji je ocijenio da pandemija koronavirusa nije zaustavila investicije u gradu. Napomenuo je da se u kapitalnu i komunalnu infrastrukturu trenutno ulaže oko 60 mil EUR, te da je jedan od najvažnijih projekata upravo Ski centar Žarski, saopšteno je iz Vlade.

Lokacija planinskog centra Žarski je detaljno razrađena Prostornim planom posebne namjene Bjelasica i Komovi i Detaljnom razradom lokaliteta Žarski prema kojem se Bazno naselje planinskog centra sastoji od zone parkinga na ulazu u bazno naselje, zone sa objektima centralnog naselja sa hotelima, apartmanima, javnim sadržajima, zone i površina za polazište ski liftova. U sklopu uređenja terena planirani su trgovi, zelene površine kao i sportski tereni - klizalište i sl.

U baznom naselju je predviđeno oko 7.000 kreveta u 14 hotela i u apratmanima, od čega je u samom centru naselja planirano 3.629 kreveta. Prema planu Ski centrar Žarski trebalo bi da osplužuje oko 8.000 skijaša.

Proces valorizacije ovog prostora počeo je 2014. godine. U projekat Žarski je do sada uloženo 6.282.964 EUR, od čega u ovoj godini oko 2,25 mil EUR. Ukupno je ugovoreno 17,5 mil EUR investicija i radova na ovom Ski centru.

Za Ski centar Žarski planirana je žičara šestosjeda za koju je već potpisan ugovor u vrijednosti 8,99 mil EUR. Potpisan je i ugovor po principu "projektuj i izgradi" za izgradnju oko 9,5 km ski staza vrijednosti oko 1,89 mil EUR.

Premijer Marković obišao je i trasu puta Mojkovac-Vragodo, koji je dio trase ka budućem skijalištu i regionalnog puta Jezerine-Lubnice.

Dionica Vragodo-Žarski duga je 5,3 km. Završena je prva faza radova na dionici dugoj 2,3 km za koju je već potrošeno više od milion eura za proboj puta i izgradnju nasipa, propusta i armirano betonskih zidova. Ugovoreni su radovi na izgradnji potpornih zidova u koje će biti uloženo još gotovo milion eura.

Predsjednik Vlade je izrazio zadovoljstvo gradnjom ovog puta rekavši da će se iz Mojkovca dolaziti direktno na skijalište, ali će se istovremeno moći doći i do Kolašina i Berana.

- Obišao sam i radove na transfer stanici vrijedne preko 2 mil EUR. To je važan komunalni infrastrukturni objekat koji će Mojkovcu dati novi snažan podsticaj da bude jedna od najčistijih planinskih varoši na Sjeveru Crne Gore. Pogledao sam i radove na pasareli, sa kompletnim sadržajima, parkovima, dječjim igralištem, trim stazom koja će početi da se radi ovih dana. Ovaj objekat predstavlja jedan od najljepših komunalnih objekata koje sam imao prilike da vidim ne samo u Crnoj Gori i regionu nego i šire - kazao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade obišao je i biznis zonu i Turistički punkt u Mojkovcu, rekavši da je riječ o mjestima na kojima će se pokretati nove inicijative od interesa za opštinu.

U Mojkovcu bili i direktori Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić i Uprave za puteve Savo Parača.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.