NavMenu

IRF kreirao novi set podrške za turizam - Na raspolaganju sredstva za završetak postojećih investicija i nova ulaganja, krediti do 5 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 29.07.2020. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: Jat036/shutterstock.com)
Investiciono-razvojni fond formirao je set novih kreditnih linija za podršku turizmu, djelatnosti koja će preterpjeti najveće ekonomske posljedice epidemije virusa korona.

Kako je saopšteno, tom sektoru su obezbijeđene posebne mjere u okviru trećeg Vladinog paketa mjera.

- Turističkoj privredi na raspolaganju su kreditna sredstva za završetak postojećih investicija, ali i za nova ulaganja. Obezbijeđene su nove kreditne linije za završetak započetih investicija u hotelske kapacitete sa maksimalnim iznosom do 5 mil EUR i kamatnom stopom od 2,3 do 3,5% (u zavisnosti jesu li sredstva iz EIB-a i EYET i da li se radi o projektima koji se realizuju u manje razvijenim opštinama ili se projektom zapošljava najmanje tri nova radnika). Grejs period je do 4 godine, rok povraćaja do 12 godina - navode iz IRF-a.

Obezbijeđena je i kreditna linija za nove investicije do 5 mil EUR. Kamatna stopa je od 2,3 do 3,5%, a grejs period do 4 godine sa rokom povraćaja do 12 godina.

- Na raspolaganju je i kreditna linija za obrtna sredstva koja se može koristiti i za isplatu plata za one hotelijere koji ne budu u prilici da ostvaruju prihode - ističu iz Fonda.

Kako su najavili, turizam može da računa i na kreditne linije za unaprjeđenje postojećih apartmanskih i hotelskih kapaciteta, zatim za unaprjeđenje turističke infrastrukture i vanpansionske ponude kao i za podršku ugostiteljstvu.

- IRF je ovim posebnim paketom mjera obezbijedio da se smanji negativan uticaj pandemije na ovu primarnu djelatnost i da se kako tako turistički kapaciteti održe i pripreme za sljedeće godine - stoji u saopštenju.

U okviru trećeg paketa Vladinih mjera Investiciono-razvojni fond će za preduzeća za koja bude postojala opravdanost, sprovesti i reprogram kreditnih linija sa novim grejs periodom do dvije godine i na taj način im omogućiti povoljniju likvidnost.

- S obzirom da nije isti intenzitet uticaja ukupne situacije na korisnike kredita, kao i to da se posljedice ne odnose u isto vrijeme i na isti način na sve korisnike kredita, IRF će pojedinačno analizirati svakog korisnika i na osnovu toga procjenjivati i donositi odluke u pravcu reprograma, moratorijuma, odobrenja dodatnih sredstava, kao i vršiti kombinaciju navedenih modela - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.