Izvor: eKapija | Srijeda, 29.07.2020.| 12:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zabjelo dobija novi park na 12.123 m2 - Investicija vrijedna 640.000 EUR, gradiće se plato sa spomenikom, fontana, dječja igrališta, sportski tereni...

(Foto: Glavni grad Podgorica/PG Biro)
Agencija za izgradnju i razvoj Glavnog grada završila je izradu Glavnog projekta parka u Ulici Branka Miljkovića na Zabjelu i u toku je postupak njegove revizije. Projektom je planirana fazna realizacija ove investicije, a projektantska vrijednost svih radova iznosi oko 640.000 EUR.

Iz PG Biroa podsjećaju da je prethodno Glavni grad izašao u susret zahtjevu građana Ulice Branka Miljkovića koji se odnosio na izgradnju parka u ovom dijelu grada i za ove namjene u budžetu za 2020. godinu opredijelio sredstva u iznosu 100.000 EUR za izvođenje radova na prvoj fazi ovog projekta.

- Prostor predviđen za uređenje javne površine zahvata 12.123 m2. Bočno su predviđene parking zone upravnog parkiranja uz servisne kvartovske saobraćajnice. Izgradnja ove zelene površine će podići kvalitet stanovanja i pružiti stanarima mogućnost aktivnog korišćenja ovog prostora, poboljšaće se mikroklima lokacije i njene estetske, kao i sanitarno-ekološke karakteristike - saopšteno je .

U okviru parka planirani su plato sa spomenikom, prostor za dječiju igru, dvije kružne površine od tartana sa spravama, dječja biciklistička kružna staza, kafe, vodena zabava, ograđeni park za pse, prostor za jogu, skejt park (skejt, bicikla, roleri), tereni za košarku, odbojku, mali fudbal i rukomet; trim staza ,prostor za šetnju, odmor, relaksacija, kao i biciklistička staza.

- Park je osmišljen u pejzažnom stilu, oivičen stablima i žbunjem koji predstavljaju tampon zonu između parka, ulice i okolnih zgrada. Glavna aleja je orjentisana pravcem sjeveroistok-jugozapad, širine 6-8 metara, planirana na način da njena širina daje mogućnost postavljanja štandova za organizaciju raznih sajmova. Uz glavnu aleju se proteže drvored i povezana je sa svim sadržajima u parku stazama čija je širina 2-4m. Staze u parku zauzimaju 15% ukupne površine - navodi se u saopštenju.

U centralnoj zoni parka predviđen je plato sa skulpturom, a rješenje skulpture i postamenta biće definisano kroz poseban konkurs Glavnog grada. Sa južne strane spomeničke zone predviđena je fontana čija će konstrukcija omogućiti osvježenje u ljetnim mjesecima.

- Dvije aktivnije zone parka za stariju djecu i odrasle čine skejt park, kao i teren za košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal. Za mlađu djecu do 12 godina, predviđena su dva kružna platoa popločana tartanom, površine od 60-100m2 sa spravama za dječju igru, oko kojih treba je projektovana staza za bicikla ili rolere - zaključuje se u saopštenju Glavnog grada.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.