NavMenu

Zbog malog broja turista, bez posla i turistički vodiči

Izvor: Mina Srijeda, 29.07.2020. 11:29
Komentari
Podeli
(Foto: Maja Tomic/shutterstock.com)
Osim hotelijera, ugostitelja, privatnih izdavaoca smještaja, zakupaca plaža, Covid-19 pokosio je i turističke vodiče. Turista nema, pa ni potrebe za njihovim uslugama, piše Dan.

Turistički vodič i vlasnik jedne turističke agencije, Ilija Kovačević, kazao je da nakon petnaestak godina uspona i stabilnog rasta ta grana turizma trenutno ne postoji.

- Dvadeset godina sam u ovoj branši koja je posebno u poslednjih 15-ak godina imala uspon i stabilan rast. Trenutno ova grana turizma ne postoji - navodi Kovačević, čija agencija je razvila posao da budu pružaoci usluga ili medijatori između lokalnih agencija i turista.

Mnoge njegove kolege koje ovaj posao obavljaju kao dopunsku djelatnost, sad jedva preživljavaju.

- Većina mojih kolega koji su samostalni, a jedino imaju prihod od ovog posla su u najvećem problemu, jer nijesu dobili ni subvencije koje je država davala. Kažu da ih je čak 90% - kazao je Kovačević.

On je podsjetio da je prošle godine sezona počinjala u martu ili aprilu i da je trajala do kraja novembra.

Od ove sezone se mnogo očekivalo, ali su zbog virusa otkazane sve rezervacije.

Kovačević je dodao i da je sve ono što su planirali za ovu godinu odloženo za narednu.

Na probleme sa kojima se suočavaju turistički vodiči nedavno je ukazala i članica Asocijacije turističkih vodiča Crne Gore Darinka Dada Grloman, koja je istakla da je ovogodišnja sezona obećavala i praktično je u januaru imala već zakazane brojne turističke ture za ljeto, ali od toga se ništa nije realizovalo, jer su sve otkazane.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.