NavMenu

Republika Srpska likvidna, spreman i drugi paket mjera pomoći za privredu

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 29.07.2020. 10:15
Komentari
Podeli
(Foto: vladars.net)
Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da RS, uprkos teškoćama koje je izazvala pandemija virusa korona, nema probleme sa likvidnošću i da se redovno izmiruju obaveze iz budžeta, od plata i penzija do boračkih dodataka, invalidnina i obaveza prema dobavljačima.

- Stanje je za sada jako dobro po pitanju likvidnosti. Sigurni smo da ćemo i do kraja godine održati likvidnost na zavidnom nivou - rekla je Vidović u intervjuu Srni.

Ona je navela da prihodi u budžetu jesu pali, precizirajući da je rebalansom budžeta planiran pad prihoda u ovoj godini za 240 mil КM.

- Trenutno su prihodi pali 143 mil КM, ali bez obzira na to, imamo dobru tekuću likvidnost, jer nadoknada pomenutih prihoda ide kroz određena zaduženja projektovana rebalansom - navela je Vidović.

Na pitanje da li je Srpska sposobna da izdrži eventualni novi talas virusa i probleme koje bi to donijelo, Vidović je rekla da se bolji poznavaoci ekonomije i ekonomskih kretanja čude kako Srpska opstaje u aktuelnoj krizi s obzirom na ograničene kapacitete i činjenicu da nema svoju fiskalnu i monetarnu politiku.

Ona je podsjetila da je Srpska prije ove krize planirala mnogo manje zaduženje i veće servisiranje duga, ali da je zbog aktuelne situacije morala podići prag zaduživanja, s tim da se i dalje drži u okviru propisanog limita od 60% od BDP-a.

Ne govoreći o detaljima, Vidović je najavila da se u okviru odgovora na drugi talas virusa već planira i priprema drugi paket finansijske pomoći za privredu i poljoprivredu o čemu će javnost uskoro biti upoznata.

- To će ići iz Кompenzacionog fonda koji punimo iz budžeta i to nam je u fokusu u ovom momentu. Sve ovo treba izdržati do kraja godine i mislimo da i taj drugi nivo pomoći privredi prema sadašnjim projekcijama možemo izdržati. Sada je najveći uspjeh održati privredu da bismo imali određenu perspektivu, jer ako je ne održimo nemamo šta očekivati - rekla je Vidović i napomenula da postoji mogućnost da Srpska pokuša da obezbijedi još sredstava za saniranje posljedica krize.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.