NavMenu

Mionići moguća lokacija za trebinjski aerodrom

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 27.07.2020. 16:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Hans Braxmeier)Ilustracija
Predstavnici vlada Srbije i Republike Srpske sastali su se u Trebinju, gdje su u toku razgovari o najboljoj lokaciji za izgradnju manjeg aerodroma, prenosi RTRS.

Za izgradnju aerodroma postoje dvije potencijalne lokacije u okolini Trebinja, a jedna od mogućih prema nezvaničnim saznanjima Srne, su Mionići kod Trebinja. Idejno rješenje biće završeno već za desetak dana, a kompletan plan u periodu od šest mjeseci do godinu dana, rečeno je posle sastanka predstavnika vlada Srbije i Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za željeznički, vodni i vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, Vesna Vožni, rekla je da se sastala operativna grupa koja razgovara i odlučuje o potencijalnim lokacijama za izgradnju aerodroma u Trebinju.

- Brzo ćemo imati i drugi sastanak i tada ćemo imati više informacija - dodala je Vožnijeva.

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zoran Ilić, rekao je da u Hercegovini zbog terena nije bilo teško izabrati pogodnu lokaciju jer je, kako kaže, takvih malo, i dodao da postoje dvije lokacije koje će biti ispitane, preneo je RTRS.

- Nemamo preširok izbor i neće nam biti teško da se opredijelimo za onu koja je glavna. Ono čime ćemo se voditi jeste da prilazne površi budu obezbijeđene. Važno je da 10 kilometara i od jednog i od drugog praga piste nemamo visoke prepreke - istakao je Ilić.

On je dodao da, kada je riječ o veličini aerodroma, to zavisi od lokacije, ali da će biti uložen napor da se napravi poletno-slijetna staza koja će omogućiti slijetanje i najvećih aviona na svetu.

- Mi ćemo pripremiti kompletnu tehničku dokumentaciju za izradu plana, idejno rješenje planskog akta koje će biti osnov za izgradnju aerodroma, to će biti gotovo u sledećih desetak dana - rekao je Ilić.

On je uvjeren da će kompletan plan biti gotov u periodu između šest mjeseci i godinu dana.


- Kada se to završi onda može da se radi tehnička dokumentacija i da se počne sa ugovaranjem radova. Ako bude dovoljno stručnosti i volje, mislim da ćemo za par godina imati aerodrom - istakao je Ilić.

On je rekao da će ovo biti međunarodni aerodrom koji će, osim Hercegovini, značiti i dijelu primorja u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da današnji sastanak govori o ozbiljnosti namjere izgradnje aerodroma.

- Ovo nam govori da su Trebinje i Hercegovina interesantni strateški. Što se tiče grada Trebinja, mi smo maksimalno na usluzi, sve što treba od podataka mi smo tu. Ovo nije značajno samo za Trebinje nego i za celu Republiku Srpsku - istakao je Ćurić.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prošle sedmice tokom posjete Banjaluci da je Srbija zainteresovana da sa Vladom Srpske počne razgovore o izgradnji aerodroma u istočnoj Hercegovini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.