NavMenu

Mještani Kraljskih Bara protiv izgradnje mini hidroelektrana - Umjesto stavljanja rijeka u cijevi, na Komovima osnažiti razvoj turizma i poljoprivrede

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 27.07.2020. 11:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)Ilustracija
Mjesna zajednica Kraljske Bare je 24. jula 2020 godine podnijela inicijativu za obustavu radova i prekid planirane izgradne mini hidroelektrana na rijekama Ljubaštica, Crnja i Čestogaz, koje se nalaze na teritoriji mjesne zajednice Kraljske Bare, Opština Kolašin. Više od 200 građana je potpisalo i peticiju koja je predata uz inicijativu za obustavu gradnje MHE.

- Mještani Kraljskih Bara danas su prisustvovali uviđaju Inspekcije za urbanizam uz asistenciju Komunalne policije Opštine Kolašin, gdje je ista na licu mjesta vodozahvata rijeke Čestokaz konstatovala započete radove bez ijednog dokumenta i dozvole za izvođenje radova. Takođe na licu mjesta nije bilo ovlašćenog lica, građevinskog dnevnika, niti table sa informacijama o izvođenju radova. Zato očekujemo od Inspekcije da zapisnik sa današenjeg uviđaja proslijedi Upravi za inspekcijske poslove, Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Vladi Crne Gore - navodi se zu saopštenju.

Kažu da je započetim radovima ugrožena egzistencija više domaćinstava.

Mještani su, kako navode, decenijama unazad vodu sa vodotokova koristili za piće, pojenje domaćih životinja, kao i za plavljenje svojih imanja.

- Što je osnovni ekonomski resurs za život na selu čime je bukvalno ugrožen opstanak većine mještana na ovom području i to u momentu kada država forsira podsticajne mjere za razvoj poljoprivrede - navodi se u saopštenju i dodaje da će vremenom takav tretman otjerati stanovništvo.

- Prema koncesijama, koje je još 2008. godine dobila firma Dekar, planirano je da se sve tri rječice stave u cijevi, kako bi se na krajevima njihovih vodotoka izgradile tri male hidroelektrane (MHE). Vode za ovo nema. To znači da će rijeka Drcka u budućnosti, umjesto iz bistrih planinskih potoka, izvirati iz turbina za proizvodnju električne energije, ako uopšte i bude izvirala u kapacitetu i snazi za ekonomičnu proizvodnju električne energije sa dobitkom za kraj i državu - navoid se u saopštenju.

Napominju da je u skorašnjem dokumentu Analiza ekonomske opravdanosti koncesionih naknada i podsticaja za male hidroelektrane na teritoriji Crne Gore koju je radio Damir Miljević iz Zagreba dat negativan komentar.

- I između ostalog navodi da "uspostavljeni sistem koncesionih naknada i podsticaja za proizvodnju električne energije iz MHE u Crnoj Gori nema društveno-ekonomsku opravdanost i sa stanovišta društva je štetan jer na godišnjem nivou pravi direktan društveni i finansijski gubitak od preko 1,3 mil EUR - navodi se u saopštenju.

Kažu da je planiran vodozahvat na samim izvorištima vodotokova, a mjesto za izgradnju MHE je udaljeno više kilometara što će dodatno ugroziti čitav ekosistem i biodiverzitet.

- S tim u vezi mještani će ostati dosledni i braniće svoje lokalne vode koje su od velikog značaja, neće dozvoliti dalju devastaciju prostora koje trenutno izgleda kao jedno veliko gradilište, prekopano i preorano uzduž i poprijeko - navodi se u saopštenju.

Dodaju da izdašnost izvora iz godine u godinu opada što znači da nema mjesta planiranoj izgradnji MHE.

- Na kraju ekonomski ne manje značajan faktor za građane ovog područija tiče se porasta broja turista i planinara na Komovima i taj porast se može bilježiti brojkama od više hiljada turista. Ubijeđeni smo da izgradnom MHE može da se desi da veliki broj zaljubljenika u prirodu zbog devastacije životnog prostora odustane od posjete Komovim. Ipak smatramo da je jačanje turizma i poljoprivrede u ovom područiju grana koja može dati zamajac i ekonomski osnažiti kraj, dok ovako slabi potoci i rječice na kojima se grade MHE mogu samo ugroziti životnu sredinu, a stanovnici na taj način biti prognani silom - zaključili su mještani.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.