NavMenu

Likvidna sredstva banaka u maju 912,7 mil EUR

Izvor: Mina Ponedjeljak, 27.07.2020. 08:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Prosječna likvidna sredstva banaka u maju su iznosila 912,7 mil EUR, što je 0,2% manje nego u aprilu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Prosječna likvidna sredstva su u maju u odnosu na isti period prošle godine porasla 0,8%.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Bilansna suma banaka na kraju maja iznosila je 4,51 mlrd EUR i bilježi neznatan pad u odnosu na prethodni mjesec, dok u odnosu na maj prošle godine porasla pet odsto.

U strukturi aktive banaka, u maju su dominantno učešće od 68,1% ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 18,6%, hartije od vrijednosti sa 10,6%, dok se 2,7% odnosilo na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 73,1% ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 13,5%, pozajmice sa 9,7%, dok se na ostale stavke odnosilo 3,7% ukupne pasive.

Ukupan kapital banaka na kraju maja iznosio je 607,6 mil EUR i bilježi pad od 0,1% na mjesečnom nivou, a na godišnjem je porastao 15,3%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.