NavMenu

Poslovne asocijacije i dio privrede: Treći paket podrške nudi jake pretpostavke za oporavak i razvoj, neophodno značajnije angažovanje banaka

Izvor: Mina Subota, 25.07.2020. 11:20
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Moerschy)
Treći Vladin paket kratkoročnih i mjera do 2024. godine vrijedan 1,22 mlrd EUR, koji je premijer Duško Marković sa saradnicima predstavio u četvrtak, trasira put za oporavak ekonomije od teških posljedica pandemije koronavirusa.

To su Pobjedi saopštili predstavnici turističke privrede, privrednih asocijacija i poslanici ekonomskog profila.

Iz Privredne komore (PKCG) su pozdravili donošenje tog paketa.

- U trećem paketu, kao što smo očekivali i predlagali, fokus je na stvaranju adekvatnog ambijenta za oporavak privrede, uspostavljanje ekonomskih aktivnosti na nivo prije krize i dalji razvoj. Zato, pozdravljamo donošenje ovog paketa mjera koji za cilj ima dugoročni održivi razvoj zasnovan na valorizaciji domaćih resursa - naveli su u PKCG.

Prvi utisak je, kako smatraju, da je paket sveobuhvatan, jer pored sektorske značajnim ga čini i vremenska obuhvatnost.

Iz PKCG navode da su tim paketom redefinisane pretpostavke drugoročnog razvoja, sa fokusom na IT sektor, turizam, poljoprivredu i industriju uključujući energetiku, a u cilju diversifikacije proizvodnje.

- Osim kratkoročnih sadrži i dugoročne mjere do 2024. Vjerujemo da će se daljim subvencionisanjem zarada u turizmu i ugostiteljstvu doprinijeti očuvanju radnih mjesta i opstanku kompanija u ovom sektoru koji je posebno pogođen zbog pogoršanja epidemiološke situacije - ocijenili su iz PKCG.

Iz te privredne asocijacije smatraju da će značajan doprinos oporavku i daljem razvoju privrede dati subvencionisanje kamatnih stopa za kreditne linije kod Investiciono razvojnog fonda (IRF) i komercijalnih banaka za vrijeme grejs perioda za reprogramiranje postojećih, sektori turizma i poljoprivrede, i nove kreditne plasmane, prioritetni razvojni projekti, te sniženje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na sedam odsto za ugostitelje.

I iz Unije poslodavaca (UPCG) pozdravljaju donošenje trećeg paketa i konstatuju da se sa njegovim donošenjem kasnilo.

- Konačan stav o paketu saopštićemo naknadno, nakon pribavljanja povratnih informacija od kompanija članica. Do tada, primjećujemo da veći dio usvojenih rješenja čine upravo ona koje je UPCG dostavila Vladi još 27. maja - kazali su Pobjedi iz UPCG i kao primjer naveli kreditne linije za obrtna sredstva, poreska rasterećenja i subvencionisanje zarada.

Izdvojli su smanjenje PDV-a na sedam odsto za ugostitelje, što su ranije predlagali Vladi, a pozitivno su ocijenili što je značajan iznos sredstava opredijeljen za poljoprivredu i ribarstvo, ICT industriju, energetiku i saobraćaj.

- Postoji određena rezerva po pitanju učinka usvojenih mjera u periodu nakon isteka ljetnje turističke sezone, a time i rasta troškova koji će nastati usljed smanjenog obima posla u zimskom periodu - kazali su iz UPCG.

Izvršni direktor Montenegro biznis alijanse (MBA), Milan Dragić, Pobjedi je kazao da planovi Vlade da pomogne privredi uglavnom nailaze na podršku privrednika.

- Ima mišljenja da bi ta podrška mogla biti i veća. Smanjenje PDV i jeftiniji krediti su svakako dobar stimulans i važan podsticaj da se što lakše premosti ovaj period. Svakako da bi takve mjere trebalo da imaju pozitivan odraz i na očuvanje radnih mjesta - kazao je Dragić.

On je dodao da je dobro što Vladina podrška nije trenutnog karaktera, jer oporavak privrede nije čin nego proces i njegov pozitivan trend će umnogome zavisiti od kontinuiteta podrške Vlade privrednicima.

Vlasnik kompanije Carine, Čedo Popović, ocijenio je da će treći paket mjera pozitivno uticati na kretanja u turističkoj privredi u narednom periodu.

- Vlada je kao što znamo djelovala u određenim segmentima, mogu reći vrlo pozitvno, i ovaj treći paket mjera koji je najavljivan dosta dugo, maksimalno je dobar. Moram reći da sam čak i iznenađen koliko je učešće, znači imate dvije godine subvenciju kamata i smanjenje PDV - kazao je Popović.

Što se tiče podrške turističkoj privredi Popović je rekao da je po njegovom mišljenju sav teret pao na IRF.

- Moram reći da je to zaista nelogično, i tu mislim da se nije dovoljno uradilo od strane Vlade i same države. Bankarski sistem u ovom momentu, možda će mi zamjeriti, ali je istina, kao da ne funkcioniše. Sve su to majke - banke, koje u suštini nijesu donijele nijedan EUR u Crnu Goru, nego su to depoziti crnogorskih građana, a one su se sada potpuno zatvorile, imaju kamate koje im idu i sa njihove tačke gledišta funkcionišu odlično - smatra Popović.

On je ocijenio da bi bilo ljudski i korektno da svi podnesu taj teret jednako, što znači da su morale da se uključe sa povoljnim kreditima, jer se ne može reći da su sve firme u Crnoj Gori nesposobne i nelikvidne.

Popović smatra da i banke moraju da podnesu dio tereta, jer je pandemija pogodila svakoga.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) i član Odbora za ekonomiju, Boris Mugoša, kazao je da se trećim paketom, sa kratkoročnim i dugoročnim mjerama vrijednim preko milijardu EUR, koje se tiču subvencija, povoljnijih kredita, fiskalnih podsticaja, dodjele bespovratnih sredstava, stvaraju kvalitetne pretpostavke za sanaciju ogromnih negativnih posljedica pandemije na održivost crnogorske privrede.

- Veoma je važno što je dio predloženih mjera usmjeren i na razvojni potencijal naše ekonomije i potrebu jačanja domaće proizvodnje roba i usluga, odnosno konkurentnosti naše ekonomije - ocijenio je Mugoša za Pobjedu.

On je dodao da se u tom trenutku teško može sa velikim stepenom sigurnosti prognozirati trajanje, odnosno intenzitet epidemije i činjenica da će u narednom periodu biti potrebne i nove mjere podrške, kako od države tako i od finansijskog sektora.

- Prioritet je preduzimanje svih realno mogućih aktivnosti za očuvanje radnih mjesta i adekvatnu podršku socijalno ugroženim građanima, uz poštovanje principa održivosti javnih finansija - smatra Mugoša.

Predsjednik Odbora za turizam i ugostiteljstvo PKCG, Ranko Jovović, kazao je da treći paket Vladinih mjera i najave Markovića ohrabruju jer će obuhvatati više mjera podrške.

- Da bi dao pun efekat važno je da i finansijske institucije daju pun doprinos prevazilaženju ove situacije. Prije svega mislim na njihovu spremnost i operativnost prilikom refinansiranja kreditnih obaveza i odobravanja grejs perioda koji je neophodan gotovo svim turističkim subjektima u situaciji kada je turistički promet drastično smanjen - kazao je Jovović.

Treći paket, kako smatra, će biti izdašniji i sveobuhvatniji od prethodna dva, koji su bili kratkoročnog kakaktera kako bi se prevazišao trenutni jaz.

- To je važno jer je pandemija ostavila veće posljedice na turizam od očekivanih. Gotovo polovina hotela nije otvorena, a imamo 90% gostiju manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, što najbolje govori o pogođenosti tog sektora - objasnio je Jovović.

Predsjednik Odbora za ekonomiju, Predrag Sekulić, kazao je za Pobjedu da je za razliku od prva dva, treći paket sveobuhvatniji i što je najvažnije usmjeren je kako na pomoć tako i na budući razvoj posebno inovativnih djelatnosti, informacionih tehnologija.

On je naveo da je Vlada vodila računa i o socijalnoj komponenti - povećanje najnizih penzija, jednokratna pomoć korisnicima materijalnog obezbjeđenja, ali i smanjenju javne potrošnje, posebno u dijelu zarada u državnim preduzećima.

- Ne treba zaboraviti ni smanjenje PDV za hotelijere i ugostitelje, što će vjerujem pomoći da se turizam održi na potrebnom nivou za narednu sezonu. Posebno treba cijeniti činjenicu da nije dovedena u pitanje održivost javnih finansija ali ni odnos prema preuzetim kreditnim obavezama - kazao je Sekulić.

On je dodao da su visina paketa od preko milijardu, što je skoro četvrtina procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali i njegova sveobuhvatnost potvrdili ozbiljnost rada i djelovanja kabineta Markovića.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević komentarišući treći peket mjera kazao je da su poslodavci najugroženiji i najviše pogođeni krizom.

- Njihovi biznisi su ugroženi. Vrlo je teško poslovati kada na snazi ostaje najveće opterećenje rada koje u Crnoj Gori iznosi 64 centa na jedan EUR isplaćene zarade - kazao je Konjević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.