NavMenu

Evropa u razdoblju najvećih rječnih poplava u poslednjih 500 godina

Izvor: Beta Petak, 24.07.2020. 12:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: think4photop/shutterstock.com)Ilustracija
U protekle tri decenije Evropu su poharale najveće poplave rijeka u poslednjih pet vjekova, pokazala je velika međunarodna studija na Bečkom tehnološkom univerzitetu (TU Wien), u kojoj su učestvovale 34 istraživačka tima iz raznih djelova Evrope.

Studija prvi put pokazuje da se poplavne karakteristike razlikuju od onih iz prošlih vekova po obimu, temperaturi vazduha i sezonalnosti, navodi se u članku objavljenom danas u časopisu Nature, prenosi agencija Hina.

Poplave su na mnogim mjestima veće nego prije, vremenski razmak je promijenjen, a odnos između pojave poplava i temperature vazduha preokrenut.

U prošlosti su se poplave češće događale u hladnim razdobljima, dok je danas globalno zagrijavanje jedan od glavnih pokretača njihovog porasta. Za studiju su analizirane desetine hiljada istorijskih dokumenata koji sadrže izvještaje o poplavama od 1500. do 2016. godine.


Analizom podataka identifikovano je devet razdoblja s čestim poplavama i područja u kojima su se događale. Ističu se razdoblje od 1560. do 1580. godine u zapadnoj i središnjoj Evropi, razdoblje od 1760. do 1800. u većem dijelu Evrope, period od 1840. do 1870. u zapadnoj i južnoj Evropi i razdoblje od 1990. do 2016. u zapadnoj i srednjoj Evropi.

Godišnja šteta od rječnih poplava u svijetu procjenjuje se na više 100 mlrd USD i nastavlja da raste.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.