NavMenu

U Možuri počele pripreme za drugu fazu projekta obrade deponijskog gasa - U planu i deponovanje i prerada otpadnih guma

Izvor: barinfo.me Petak, 24.07.2020. 11:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon usvajanja šestomjesečnog Izvještaja o radu članovi Odbora direktora DOO Možura izuzetno su zadovoljni postignutim rezultatima, a kako ističe izvršni direktor tog privrednog društva Zoran Pajović "posebno imajući u vidu uslove poslovanja u složenim okolnostima koje nameće pandemija virusa Covid -19".

- Naša poslovna orijentacija je da investiranje u moderne tehnologije predstavlja najsigurniji put ka zdravijoj životnoj sredini, jer se time stvaraju preduslovi za obradu otpada na ekološki bezbjedan način, sa otvaranjem mogućnosti da se on reciklira i koristi u nizu ekološki prihvatljivih i ekonomski isplativih aktivnosti - naglašava Pajović, uz podsjećanje da je sredinom marta puštena u rad najnovija drobilica za kabasti i građevinski otpad.

- Ovom drobilicom uspješno se usitnjava kabasti materijal i krupniji zeleni otpad, što je u ranijem periodu predstavljalo složeni ekološki problem na planu očuvanja životne sredine. Zadovoljni smo i zbog uspješno sprovedenog postupka nabavke novog kompaktora za otpad, marke Bomag čiju isporuku očekujemo do kraja avgusta. Time će se proces kompaktovanja, kao najvažniji dio tehnološkog postupka, učiniti značajno sigurnijim - objašnjava Pajović.

U Možuri su otpočele i pripreme za realizaciju druge faze projekta obrade deponijskog gasa, što podrazumijeva uvođenje moderne tehnologije s ciljem pretvaranja energije gasa u električnu i toplotnu energiju. Sa preduzećem Hemosan potpisan je aneks osnovnog ugovora o prijemu neopasnog otpada iz naftnih bušotina, čiji se početak, najavljuje on, očekuje tokom ove godine. Kada je riječ o daljoj tehnološkoj modernizaciji, za potrebe izgradnje novih sanitarnih kada urađeno je idejno rješenje, koje obuhvata geodetski i geomehanički projekat sa predračunom radova.

- Novina je i što je Odbor direktora, na zahtjev komunalnih preduzeća, dao saglasnost na odluku da se do okončanja krize izazvane virusom Covid-19, računi izmiruju u iznosu od 30% od njihovog kompletnog iznosa, dok će se za ostali dio duga napraviti reprogram. Na ovaj korak odlučili smo se kako bi svim komunalnim preduzećima izašli u susret, i pomogli im da prevaziđu tešku ekonomsku situaciju. Vjerujemo da ćemo time konstruktivno doprinijeti njihovoj finansijskoj stabilnosti - poručio je direktor Možure.

U skladu sa integrisanom dozvolom, potpisan je sporazum sa ovlašćenom insititucijom CETI (Centar za eko toksikološka ispitivanja), koja će vršiti ispitivanje parametara stanja životne sredine za ovu godinu, čime je nastavljena praksa dobre saradnje u predhodnom periodu, kada su svi parametri bili u granicama dozvoljenih vrijednosti.

Poštujući investicioni plan razvoja, u toku je prikupljanje dokumentacije za dobijanje dozvole za prijem i preradu otpadnih guma.

- Naše namjere na ovom planu koindiciraju sa državnim planom upravljanja otpadom, sa jasnom podrškom MORT-a za ovaj, u perspektivi jako važan projekat na planu očuvanja životne sredine. Na taj način će se značajno umanjiti problem deponovanja otpadnih guma koji naružavaju i zagađuju životnu sredinu i javne površine, prevashodno primorskih gradova, čija komunalna preduzeća odlažu otpad na našoj deponiji. Uz to, obezbijedićemo i dodatne prihode našem preduzeću, čime stvaramo preduslove za buduće investicije - zaključuje Pajović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.