NavMenu

Kineska proizvodnja solarnih panela skočila 15,7%

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 22.07.2020. 09:41
Komentari
Podeli
Kina je u prvih šest mjeseci ove godine proizvela solarne panele ukupne snage 59 GW, što je za 15,7% više nego u istom periodu 2019. godine.

Vang Bohua, potpredsjednik Kineskog udruženja fotonaponske industrije, izjavio je u utorak, 21. jula, na onlajn brifingu za novinare da je kapacitet novoinstalirane solarne energije takođe porastao za 0,9% u prvom polugodištu, dostigavši 11,5 GW, prenosi Rojters.

Dodao je da se očekuje da će povećanje novoinstalisanih kapaciteta dostići 35-45 GW u cijeloj 2020. godini.

Kina smanjuje subvencije za nove projekte solarne energije posle rekordnog povećanja kapaciteta od 53 GW u 2017. godini.

Mnoge elektrane sada mogu da rade bez subvencija, pri čemu 36 GW odobrenih projekata u dosadašnjem toku godine mogu da prodaju električnu energiju na mreži po istoj cijeni kao i postrojenja na ugalj, što je za 145% više u odnosu na prošlu godinu, rekao je Vang.

- Cijene solarnih proizvoda padaju brže nego što se očekivalo - naveo je on, napominjući da su troškovi proizvodnje sada niži od 3,96 juana po vatu, što je cilj koji je ostvaren tri godine ranije nego što se predviđalo.


Kineske isporuke gotovih solarnih modula su dostigle od januara do maja 27,7 GW, što je za 1,8% manje nego u prvoj polovini prošle godine, dok je zarada bila niža kao rezultat pada cijena.

Izvoz solarnih modula u Sjedinjene Države dostigao je 310 mil USD od januara do maja, rekao je Vang, i veći je dvadeset puta nego prošle godine, uprkos kaznenim tarifama koje su pogodile trgovinu.

Ukupan kineski solarni izvoz iznosio je 6,5 mlrd USD tokom prvih pet mjeseci ove godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.