NavMenu

Napajanje auto-puta strujom biće gotovo krajem septembra - Projekat vrijedan 38,6 mil EUR

Izvor: Mina Srijeda, 22.07.2020. 08:56
Komentari
Podeli
Projekat trajnog sistema za napajanje auto-puta Bar-Boljare električnom energijom (TNEE), vrijedan 38,6 mil EUR, biće završen krajem septembra, pokazuju podaci Monteputa koji rukovodi tim značajnim projektom.

Da će projekat biti završen u septembru navodi se i u godišnjem izvještaju o radu Monteputa, koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici, prenose Dnevne novine.

- Završetak investicije TNEE planiran je za septembar ove godine, a upravljanje i održavanje prioritetne dionice, po aktuelnim planovima, Vlada će povjeriti Monteputu - navodi se u godišnjem izvještaju o radu Monteputa.

Cilj projekta trajnog napajanja, u smislu obezbjeđivanja potencijala snabdijevanja električnom energijom čitavog sjevera države i to za sve sadašnje i buduće potrebe stanovništva, privrede i valorizacije agroturističkih potencijala, dio je strateški najvažnije investicije za Crnu Goru, izgradnje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare.

Sistem trajnog napajanja auto-puta električnom energijom obuhvata izgradnju trafostanica Auto-put 1 sa priključnim dalekovodima, Auto-put 2 sa priključnim dalekovodima i trafostanice 20/0,4 kV sa kablovskim razvodom 20 kV te sistemom daljinskog upravljanja za napajanje objekata.

Firma Monteput je prošle godine, na ponovljenom tenderu, donijela odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izradu elektronapajanja prve dionice auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa.

Trafostanicu Auto-put 1 sa priključnim dalekovodima gradi Novi Volvox, u iznosu od 9,86 mil EUR. Za partiju dva, odnosno gradnju trafostanice Auto-put 2 zadužen je Elektro tim, i za to će dobiti 8,7 miliona, a za partiju tri Novi Volvox, 19,6 mil EUR.

Kompletan projekat vrijedan 38,6 mil EUR finansira Investiciono-razvojni fond (IRF).

Prvobitni rok za izgradnju prioritetne dionice auto-puta je 30. septembar, ali neće biti ispoštovan zbog pandemije koronavirusa. Očekuje se da će prva dionica biti završena sredinom naredne godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.