NavMenu

Sarajevski AFB ulaže u razvoj brenda potpuno prirodnih sokova Frutisan - U planu širenje izvoza

Izvor: eKapija Utorak, 21.07.2020. 16:14
Komentari
Podeli

(Foto: frutisan.com)
U proteklih devet godina proizvodnje soka smo usavršili sve dijelove ovog procesa i željeli smo kreirati brend koji će našu posvećenost kvalitetu komunicirati potrošaču, ističe za eKapiju Mirza Imamović, diplomirani ekonomista i vlasnik Adria Food and Beverage (AFB) iz Sarajeva.

Dodaje da je "The Art of Making Juices" deviza koja najbolje opisuje njihovu osnovnu ideju vodilju pri kreiranju brenda.

- Frutisan je nastao kao rezultat ljubavi prema spajanju vrhunske tehnologije, posebnih znanja i vještina, jedinstvene recepture, te iznimno kvalitetnih sastojaka. Glavni motiv je da kreiramo brend po svjetskim standardima koji će zaživjeti na što više tržišta - dodaje Imamović.

Proizvodni pogon sokova Frutisan je smješten u Sarajevu, a imaju više od 10 zaposlenih. Trenutno rade na proširenju pogona i planiraju dupliranje kapaciteta i broja zaposelnih.

Kako nam kaže Imamović, njihova proizvodnja se vodi jednostavnim principima da svaki Frutisan sok mora biti bez vještačkih sastojaka i GMO free, što znači bez aditiva, dodatnih šećera, vještačkih boja i drugih dodataka.

- Svi naši sokovi su napravljeni od najkvalitetnijeg voća, po provjerenoj recepturi, sa maksimalnom posvećenosti da iskoristimo potencijal onog što se već nalazi u prirodi. U samom procesu proizvodnje koristimo kombinaciju znanja i vještina našeg odjela proizvodnje, sa kompetencijama i iskustvom vrhunskih stručnjaka iz Austrije i Slovenije, koje smo angažovali kao konsultante za unapređenje određenih tehnoloških postupaka i procesa.

Rigorozne provjere kvaliteta

U cjelokupnom procesu proizvodnje sokova koriste se sirovine lokalnih dobavljača, jer kako kaže Imamović, osim toga što su naši proizvodi izvrsnog kvaliteta, na ovaj način doprinose i razvoju lokalne ekonomije.

- Naravno, uvijek postoji i voće, poput narandže, koje jednostavno nemamo u BiH, i uvozimo ga iz Španije. S obzirom na to da Frutisan sokovi ne sadrže nikakve aditive koji bi radili korekciju proizvoda, sama sirovina je od iznimne važnosti, jer o njenim karakteristikama ovisi uspješnost finalnog proizvoda. Upravo je to razlog rigoroznih provjera kvalitete koje sprovodimo.

Dodaje i da njihovi trenutni kapaciteti zadovoljavaju potrebe domaćeg i nekih manjih izvoznih tržišta.

- S obzirom na sjajne reakcije potrošača, kako na lokalnom, tako i na drugim tržištima, već smo u procesu investicije u povećanje kapaciteta, kako bismo mogli zadovoljiti i potrebe dodatnih inostranih tržišta. Trenutno je u toku proces dogovaranja dodatne saradnje sa maloprodajnim lancima i distributerima, pa se nadam da ćemo uskoro moći podijeliti i nešto više informacija o tome.

(Foto: frutisan.com)
Ulaganje u fazama

Imamović navodi da su dosadašnja ulaganje radili u fazama, gdje se inicijalna ulaganja uglavnom odnose na opremu i obuku radne snage.

- Razlozi za to su zapravo jednostavni - bez vrhunske opreme je nemoguće očekivati kvalitetan proizvod, na kojem insistiramo, baš kao i bez kompetentne radne snage. Stručan i efikasan tim je ključ uspjeha i temelj za provođenje svih naših ciljeva u djelo.

Druga faza predstavlja ulaganje u razvoj snažnog brenda, jer, dodaje on, imamo vrhunski proizvod sa svim predispozicijama da postane internacionalni brend.

- Priroda nam pruža izvanredan potencijal, stoga nam je praktično dužnost da je adekvatno iskoristimo. Sama priča iza Frutisana je dokaz, ali i primjer, upravo toga. "Art is not fake. Neither is Frutisan." je misao kojom se svakodnevno vodimo kada razmišljamo kako još više unaprijediti naš proces proizvodnje, kako dodatno poboljšati artikle, ili pak koje nove proizvode predstaviti tržištu. Oba ova segmenta smatramo podjednako važnim za dolazak do željene pozicije na tržištu, ka kojoj trenutno sigurno koračamo.

Širenje poslovanja

Osnovni i prvi cilj ABF-a jeste osigurati snažnu poziciju na domaćem tržištu, a kako ističe Imamović, na tom putu svakodnevno napreduju.

- Cilj nam je i da širimo poslovanje na druga tržišta, uz investicije u povećanje kapaciteta i razne druge dodatne optimizacije. Na tom putu, trenutno naše proizvode izvozimo na tržišta Švicarske i Crne Gore, a blizu smo postizanju dogovora sa nekoliko maloprodajnih lanaca i distributera na drugim tržištima. Siguran sam da ćemo i to uspjeti finalizirati u narednom periodu, te da ćemo Frutisan, kao kvalitetan bh. brend, pozicionirati i na police stranih tržišta - zaključuje Imamović.

S.T.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.