NavMenu

Cijene piletine u BiH rekordno niske, skladišta puna

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 20.07.2020. 16:18
Komentari
Podeli
(Foto: HLPhoto/shutterstock.com)
Pandemija virusa korona negativno se odrazila i na proizvodnju pilećeg mesa. I pored rekordno niske cijene, zbog smanjene potrošnje, skladišta pilećeg mesa su puna.

U klaonici Perutnine, u Poveliču kod Srpca su u dilemi - da li smanjiti otkup od preko 100 kooperanata ili sniziti otkupnu cijenu.

- Ne znamo do kada ćemo organizovati proizvodnju i do kada ima smisla raditi jer ovo što se dešava u posljednja tri mjeseca je na nezapamćenom cjenovnom minimumu u zadnjih 10 godina, rekao je Velibor Popović, direktor Klaonice peradi Perunina-S Povelič.

Zbog mogućnosti da bude redukovan otkup, zabrinut je i farmer Đuro Cvijić iz Kladara.

- Ako dođe do smanjenja proizvodnje, automatski ćemo i mi imati gubitke jer se nalazimo u jednom lancu proizvodnje gdje mi ne možemo biti samostalni već zavisimo i od drugih kooperanata. Voljeli bismo da Vlada ima sluha i želje da pomogne nama peradarskim proizvođačima, kaže Cvijić.

Poslovna zajednica živinara Republike Srpske pomoć će zatražiti od nadležnih republičkih i institucija na nivou BiH.

- Da bismo očuvali posao moramo da saniramo gubitke. Apelujemo našem resornom ministarstvu da izvrši pritisak na Ministarstvo spoljne trgovine BiH da se razmisli o sezonskoj zabrani uvoza određenih artikala koji opterećuju tržište Srpske i BiH, naglasio je Predrag Miličić, predsjednik Poslovne zajednice živinara Republike Srpske.

Osim resornom ministarstvu u Savjetu ministara, poslovna zajednica živinara uputiće zahtjev i Ministarstvu poljoprivrede za izmjenu Pravilnika o raspodjeli podsticaja, koje bi omogućile veće podsticaje za proizvedene brojlere, izvijestio je RTRS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.