NavMenu

Ministartsvo finansija završilo pregovore o kreditu vrijednom 25 mil EUR - Očekuje se odluka IBRD-a

Izvor: eKapija Petak, 17.07.2020. 19:34
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Moerschy)
Ministarstvo finansija Crne Gore završilo je pregovore sa Svjetskom bankom za kreditni aranžman u iznosu od 25 mil EUR, a konačna odluka Odbora direktora Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) očekuje se sredinom jula 2020. godine, saopšteno je iz vladine službe za odnose sa javnošću.

Naima, Vlada je na sjednici održanoj u četvrtak prihvatila Informaciju o zaključenju kreditnog aranžmana sa Evropskom komisijom u okviru Programa makrofinansijske pomoći zemljama iz procesa proširenja i susjednim državama u kontekstu pandemijske krize Covid-19.

- Usljed epidemije koronavirusa u Crnoj Gori, došlo je do pada ekonomskih aktivnosti, što je za posljedicu imalo pad budžetskih prihoda i neplanirani porast budžetskih rashoda. U okviru brzog reagovanja Crne Gore, u cilju obezbjeđivanja nedostajućih budžetskih sredstava za finansiranje budžeta za 2020. godinu i eventualno stvaranje fiskalne rezerve za 2021. godinu, odmah nakon proglašenja pandemije, Ministarstvo finanisja stupilo je u kontak Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Evropskom komisijom (EK) i Svjetskom bankom (WB), kao i sa domaćim i inostranim bankama u cilju obezbjeđenja finansijslih sredstava - saopšteno je iz Vlade.

Kako ističu, kreditni aranžman vrijedan 74,2 mil EUR MMF-om zaključen je 23. juna 2020. godine.

- Kada je u pitanju kreditni aranžman sa Svjetskom bankom u iznosu od 25 mil EUR, pregovori su završeni, a konačna odluka Odbora direktora Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) očekuje se sredinom jula 2020. godine - stpji u saopštenju.

Osvrćući se na zaključenje kreditnog aranžmana sa Evropskom komisijom, iz Vlade navode da su 25. maja 2020. godine Evropski parlament i Savjet Evropske unije usvojili su Odluku o obezbjeđivanju makrofinansijske pomoći zemljama iz procesa proširenja i susjednim državama u kontekstu pandemijske krize COVID-19.

- Tom Odlukom Crnoj Gori stavlja se na raspolaganje makrofinansijska pomoć do 60 mil EUR u obliku zajma koja će se isplatiti u dvije rate od po 30 mil EUR, sa razmakom od namanje tri mjeseca između dviju rata. U tom kontekstu,Vlada je prihvatila Memorandum o razumijevanju i Ugovor o kreditu između Evropske komisije (kao zajmodavca), Crne Gore (kao zajmoprimca) i Centralne banke Crne Gore (kao zgenta zajmoprimca).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Podgorica i dalje čeka Starbucks

Iako je najavljeno da će početkom ove godine Podgorica dobiti prvu kafeteriju čuvenog američkog lanca Starbucks, to se ni do sredine aprila nije desilo. Iz kompanije Zeren, koja je vlasnica franšize Starbucks, portalu Investitor.me nijesu odgovorili na pitanja poslata na dostupnu e-mail adresu, u vezi aktivnosti i konačnog datuma otvaranja kafeterije. Mustafa Yiğit, izvršni direktor Zerena, najavio je otvaranje prve Starbucks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.