NavMenu

Ugradnja softvera za sprovođenje elektronske fiskalizacije - Projekat za smanjenje sive ekonomije u CG

Izvor: Mina Petak, 17.07.2020. 10:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Poreska uprava (PU) će danas ozvaničiti ugovor s konzorcijumom firmi iz Srbije i Hrvatske o ugradnji softverskog rješenja za sprovođenje elektronske fiskalizacije, odnosno prenosa podataka o prometu s kasa crnogorskih firmi na server PU, radi smanjenja sive ekonomije.

Iz PU je Vijestima saopšteno i da će s velikom sigurnošću e-fiskalizacija početi 1. januara naredne godine, kako je i predviđeno Zakonom o elektronskoj fiskalizaciji, i pored problema izazvanih pandemijom.

- Bez obzira na izazove u poslovanju koje u ovom periodu nameće pandemija, tim PU za realizaciju projekta elektronske fiskalizacije ulože maksimalne napore da sve aktivnosti sprovede blagovremeno, da bi se obezbijedila primjena zakona od 1. januara naredne godine - kazali su iz PU.

Fiskalizacija podrazumijeva da novi elektronski uređaji (kase - računari) budu povezani sa sistemom u PU. Prodavci će prije izdavanja svakog računa kupcu, za tu radnju tražiti odobrenje od servera PU, a cijeli proces bi trajao nekoliko sekundi.

Direktor PU, Miomir M. Mugoša, ranije je kazao da je na tenderu posao dobio hrvatsko-srpski konzorcijum, koji je ponudio 4,5 mil EUR, kao i da je rok izrade i primjene softvera 12 mjeseci, s još tri mjeseca testnog perioda.

Zakon o elektronskoj fiskalizaciji usvojen je u avgustu prošle godine, a početak primjene je trebalo da bude 1. januar ove godine.

Ministar finansija, Darko Radunović, je tada u Skupštini kazao da će e-fiskalizacija smanjiti mogućnosti za sivu ekonomiju i da zbog toga očekuju rast godišnjih prihoda za 13 do 17 mil EUR.

- Izvođač projekta u narednim danima predstaviće detaljan vremenski okvir za realizaciju projektnih zadataka. Na internet stranici PU biće objavljena detaljna tehnička specifikacija, a biće pokrenut i sistem za testiranje slanja poruka ka serveru PU, kako bi i sami poreski obveznici započeli pripremu svojih sistema za komuniciranje s PU i korišćenje fiskalnog servisa u okviru projekta elektronske fiskalizacije - naveli su iz PU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.