NavMenu

U prvih pet mjeseci prihodi budžeta manji za 103,3 mil EUR

Izvor: Mina Četvrtak, 16.07.2020. 09:16
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Prihod državnog budžeta za pet mjeseci ove godine manji je 103,3 mil EUR od plana i iznosio je 615,6 mil EUR.

Izdaci su smanjeni 15,4% na 782,3 mil EUR, pokazuju podaci Ministarstva finansija, prenosi Pobjeda.

Iz Ministarstva su kazali da su prihodi iznosili 615,6 mil EUR ili 12,2% procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je za 103,3 mil EUR ili 14,4% manje u odnosu na planirane, odnosno manje za 65 miliona ili 9,5% u odnosu na isti period prethodne godine.

- Ukoliko bi se isključile jednokratne donacije iz januara prethodne godine, izvorni prihodi budžeta bi bilježili manji pad u odnosu na isti period prethodne godine - objasnili su iz Ministarstva i dodali da je glavni razlog ograničena ekonomska aktivnost uzrokovana sprovođenjem mjera za zaštitu stanovništva od pandemije koronavirusa.

Skoro sve kategorije poreskih prihoda zabilježile su pad u odnosu na planirane.

- Najveći pad bilježi porez na dodatu vrijednost (PDV) od 38,9 mil EUR, odnosno 15,2% i to usljed pada prometa uzrokovanog mjerama Vlade kojima je bio ograničen ili potpuno obustavljen rad najvećeg broja privrednih subjekata u aprilu, ali i značajnog iznosa povraćaja shodno ekonomskim mjerama Vlade za podršku privredi kako bi se osigurala likvidnost privrednih subjekata - objasnili su iz Ministarstva.

Porezi i doprinosi na zarade bilježe pad od 37,5 mil EUR odnosno 14,7%, kao rezultat odlaganja poreskih potraživanja na 90 dana u skladu sa mjerama Vlade.

- Kao efekat subvencija koje su dio drugog Vladinog paketa ekonomskih mjera podrške građanima i privredi u cilju suzbijanja negativnih efekata pandemije, kategorija doprinosa zabilježila rast od 2,8 mil EUR ili 7,4% u odnosu na prvobitni plan posmatrajući samo maj mjesec - naveli su iz tog Vladinog resora.

Prihodi od akciza niži su za 3,4 mil EUR ili 4,2% u odnosu na plan.

- U poređenju sa istim periodom prethodne godine, izdaci budžeta su ostvareni u većem ukupnom iznosu od 38,6 mil EUR ili 5,2%. Tekući izdaci su bili 351,3 miliona i manji su za 42 miliona ili 10,75 u odnosu na planirane - naveli su iz Ministarstva.

Oni su dodalu da je nižu realizaciju tekućih izdataka uslovilo odlaganje aktivnosti potrošačkih jedinica koje nijesu mandatornog karaktera, kako bi se u periodu izuzetno ograničene ekonomske aktivnosti i pada prihoda obezbijedila likvidnost budžeta, odnosno osiguralo povećano finansiranje zdravstvenog sistema i obezbijedila sredstva za sprovođenje ekonomskih paketa mjera.

Deficit budžeta za pet mjeseci bio je 166,7 mil EUR ili 3,3% BDP, koji je za 38,8 mil EUR ili 18,9% manji u odnosu na planirani.

Iz tog resora podsjećaju da se u maju Crna Gora zadužila uz garanciju Svjetske banke (SB) za 250 mil EUR, čime su pravovremeno obezbijeđena sredstva za podršku likvidnosti budžeta i povećano finansiranje uslovljeno potrebom pomoći privredi i građanima u suočavanju sa negativnim posljedicama pandemije.

Kapitalni izdaci su bili 60 mil EUR što je manje za 49,5 miliona ili 45,2% planiranih, odnosno za 22,3 mil EUR ili 27,1% manje u odnosu na prethodnu godinu.

- Kapitalni budžet za pet mjeseci realizovan je 48,9 mil EUR što je za 46,9 miliona manje od plana, odnosno za 23,3 mil EUR manje u odnosu na prethodnu godinu. Ograničavanje izvođenja radova na prioritetnoj dionici auto-puta, usljed pandemije, u najvećoj mjeri, opredijelilo je nižu realizaciju kapitalnog budžeta - objasnili su iz Ministarstva finansija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.