NavMenu

Zanimljive činjenice o ljekovitosti jabuka

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 15.07.2020. 15:14
Komentari
Podeli
(Foto: Jovan Pavlović)
Ovo je kratka lista zanimljivih činjenica o blagotvornom dejstvu jabuka na naše zdravlje. Neke od njih će vas iznenaditi sigurno!

Jabuke produžavaju život
Nakon analize 25.000 ljudi u dobi od 49 do 79 godina, istraživači sa Univerziteta u Kembridžu su zaključili da je čuvena engleska izreka "An apple a day, keeps a doctor away" prava istina.

Naučnici su izračunali da svakodnevnim konzumiranjem jabuka vi zaista možete produžiti život. Za ovaj magičan efekat je zaslužan pektin - prirodni polimer koji apsorbuje zagađivače (teške metale, holesterol pa čak i radioaktivne materije), i izbacuje ih iz tijela. Jabuka takođe čisti crijeva i vraća mikrofloru, poboljšava krv i jača imuni sistem. Ukratko, radi kao pravi eliksir mladosti.

Jabuke štite od raka
Jabuke sadrže izuzetno velike količine antioksidanasa koji neutrališu slobodne radikale – koji izazivaju rak. One takođe sadrže triterpenoide – organska jedinjenja koja blokiraju rast ćelija raka u mliječnim žlijezdama, jetri i debelom crijevu.

Jabuka spriječava bolesti srca
Tokom godine, istraživači sa Univerziteta u Floridi testirali su grupu žena (45 do 65 godina) na holesterol u krvi. Ispitanici su svaki dan jeli 75 grama suhih jabuka. Kao što su pokazali rezultati testova, poslije samo šest mjeseci, nivo lošeg holesterola kod žena pao je za 23%.

Jabuke olakšaju bolesti digestivnog trakta
Vlakna u jabukama stimulišu funkciju crijeva i podržavaju mikrofloru i pomažu u borbi protiv opstipacije. I organske kiseline, koje se takođe nalaze u jabukama, podstiču probavu.

Korisno samo meso i kora - ali ne i sjemenke
Iako se ovaj tekst fokusira na koristi od jabuke, ne možemo ne spomenuti da su za ljudski organizam korisni samo meso i kora ploda. Sjemnke je najbolje izbjegavati – ono sadrži otrovne supstance. Ako slučajno pojedete 3-4 sjemenke iz jabuke, ne brinite. Međutim, radi svoje bezbjednosti pokušajte da izbjegavate sjemenke iz jabuke, jer su pune otrovnih kiselina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.