NavMenu

Novi biznis Marije Milošević - Prerada otpadnog stakla, ekološko i vizuelno rješenje

Izvor: eKapija Utorak, 14.07.2020. 16:36
Komentari
Podeli
(Foto: Pavle Milošević)
U okviru Naučno tehnološkog parka Čačak, startap firma Prezzemolo razvija zanimljiv, ekološki odgovoran projekat. Inspiraciju su dobili na taj način što se vlasnica, umjetnica Marija Milošević, bavila izradom specijalno dizajniranih saksija za koje je koristila reciklirano staklo. Ove saksije pravljene su od mješavine stakla i cementa.

Uskoro su dobili ideju da počnu da proizvode ravne ploče i površine koje bi pretežno bile korišćene za kuhinju i kupatilo. U proizvode koje Prazzemolo razvija ubrajaju se stolovi, radne i ugradne ploče, šankovi, podovi. Ploče se izrađuju od 85% recikliranog stakla i u dizajnerskom i estetskom pogledu veoma su zanimljiva zamjena za uobičajene materijale, kao što su mermer, drvo ili granit.

Marija Milošević, vlasnica startapa, kaže da je čest slučaj da različite fabrike, proizvodnje i prodaje imaju velike količine otpadnog stakla koje završava na sanitarnim deponijama, odakle veoma mali procenat stakla bude recikliran. Ono što se ne reciklira, ostaje trajno na deponijama i, uzevši u obzir da se teško razgrađuje i da je kabasto, zauzima mnogo prostora. Jedno od praktičnih rješenja za ovakav problem je da se staklo iskoristi prije nego što dospije na deponiju i da mu se, putem proizvoda u kojima će biti iskorišćeno, produži upotrebni vijek. Način proizvodnje staklenih ploča za namjene opremanja prostora je sledeći: otpadno staklo se melje i miješa sa cementom i odgovarajućim aditivima a potom suši, peče i polira. Na kraju se vrši oblikovanje u skladu sa dizajnerskim rešenjem.

Prazzemolo planira da, za prvo vreme, nabavlja staklo iz lokalne zajednice (recimo, od javnih preduzeća). U planu su, takođe, zadovoljavanje zvaničnih proizvodnih standarda i sertifikacija proizvoda. Pošto je vizija Prazzemola da se dospe do nivoa ozbiljne industrijske proizvodnje, projekat će biti otvoren za nova ulaganja i partnerstva.


Za kraj, pitali smo Mariju Milošević u kojoj meri im je Naučno-tehnološki park Čačak pomogao da razviju svoj projekat.

- Naučno tehnološki park je veoma pomogao u razvoju naše ideje. Prije svega, povezali su nas sa ljudima koji su nam pomogli u stručno - savjetodavnom smislu. Takođe su obezbijedili mašinu koja bi bila prilično velika investicija, što nam je značajno skratilo put. Mi imamo puno članstvo u Ntp Čačak, što znači da se naše prostorije nalaze u okviru zgrade naučno-tehnološkog parka.

Milica Banović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.