Izvor: eKapija | Utorak, 14.07.2020.| 23:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koronavirus nije jedini izazov sa kojim će se suočavati Zapadni Balkan - Fiskalna održivost i stimulisanje privrede rješenje za krizu

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Države koje imaju ograničen fiskalni prostor, kao što su to zemlje Zapadnog Balkana, u kontekstu aktuelne krize izazvane pandemijom koronavirusa, moraju da pronađu kompromis između obezbjeđivanja fiskalne održivosti i stimulisanja privrednog oporavka kako donijete mjere ne bi imale posljedice suprotne od očekivanih, smatra Milena Radonjić Konatar, saradnik u nastavi Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

- Važno je, međutim, istaći činjenicu da koronavirus nije jedini izazov sa kojim će se Zapadni Balkan suočavati u budućnosti. Važno je da se zemlje regiona oporave od trenutne krize, ali bez ugrožavanja sposobnosti suočavanja sa budućim izazovima. Stoga, zemlje moraju povećati svoju spremnost da brzo reaguju u slučaju novih šokova, kao i otpornost svojih ekonomskih sistema, tako što će podstaći rast produktivnosti i riješiti svoje unutrašnje neravnoteže sa kojima se suočavaju - smatra Radonjić.

Milena Radonjić Konatar nedavno je doktorirala, a tema njene doktorkse disertacije bila je javni dug i makroekonomske performanse u zemljama Zapadnog Balkana. kog fakulteta Univerziteta Crne Gore, bio je povod razgovora sa njom.

Kako prenosi sajt Univerziteta Crne Gore, njena disertacija nastala je kao rezultat višegodišnjeg, kompleksnog istraživanja, koje je dalo doprinos ekonomskoj debati o pitanju efekata javnog duga. Dio njenog istraživanja objavljen u renomiranom međunarodnom časopisu koji je indeksiran u SSCI bazi i predstavlja najbolju potvrdu njegovog kvaliteta i originalnosti.

Milena Radonjić Konatar (Foto: Univerzitet Crne Gore)
- Uprkos tome što postoji veliki broj studija koje se bave pitanjima veze između javnog duga i makroekonomskih performansi u različitim zemljama ili grupama zemalja, veoma malo je pisano o iskustvu Zapadnog Balkana. Istraživačkim uzorcima novijih empirijskih studija nijesu obuhvatićene zemlje Zapadnog Balkana - navodi Radonjić.

Ona smatra da obezbjeđenje zdrave ekonomske politike predstavlja prioritet za zemlje Zapadnog Balkana, s obzirom na to da je razvoj situacije u regionu pojačao zabrinutost o pitanju da li je javni dug počeo da dostiže nivoe koji negativno utiču na ekonomski rast i koliko je opasan njegov dalji rast.

U okviru rada, Radonjić je sprovela ekonometrijsku analizu na osnovu koje su izvedene konkretne preporuke za vođenje ekonomske politike.

- Na prvom mjestu, kreiran je ekonometrijski model uticaja javnog duga na ekonomski rast i pokazano je da rast javnog duga ima isključivo negativne efekte na ekonomski rast u zemljama Zapadnog Balkana. S druge strane, ispitane su ključne determinante rasta javnog duga u regionu i utvrđen je doprinos različitih mjera ekonomske politike koje se mogu primjenjivati kako bi došlo do smanjenja javnog duga. Rezultati su pokazali da je rješenje u balansiranom pristupu: stimulisati ekonomski rast bez zanemarivanja značaja odgovornog upravljanja javnim finansijama koje predstavlja osnov svake stabilne privrede - pojašnjava Radonjić.

Ona je i izrazila vjerovanje da ovaj doktorat predstavlja odskočnu dasku i početak jednog novog naučnoistraživačkog procesa.

Milena Radonjić Konatar je na Ekonomskom fakultetu angažovana je od 2011. godine, kao saradnik u nastavi za oblast makroekonomija, a usavršavala se na brojnim eminentnim fakultetima i institucijama u Evropi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.