Izvor: barinfo.me | Utorak, 14.07.2020.| 12:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanija Jadro pilot and tug services počela sa radom - Remorker Tito izvršio prvu asistenciju u Luci Bar

Remorker Tito (Foto: Youtube/screenshot)
Jadro pilot and tug services je prva crnogorska kompanija, nakon deset godina, koja će obavljati poslove pilotaže, tegljenja, priveza i odveza brodova u Luci Bar, za šta je dobila državnu koncesiju. Počela je da radi u ponedeljak, na Dan državnosti, a remorker koji je izvršio prvu asistenciju, simbolično je dobio ime Tito, u znak sjećanja na antifašističku borbu našeg naroda i Trinaestojulski ustanak

- Sve je počelo još 2018. kada je naša firma osnovana. Donedavno smo bili u proceduri dobijanja koncesije od države, odnosno Ministarstva pomorstva i saobraćaja, na čelu sa ministrom Osmanom Nurkovićem, koji nam je u tome mnogo pomogao, na čemu smo neizmjerno zahvalni. Prije par dana stekli su se svi potrebni uslovi i upravo na današnji dan, u čemu takođe ima simbolike, jer smo remorkeru Jadro pilota dali ime Tito, stigao je prvi brod u Luku Bar i obavljen naš prvi radni zadatak - kazao je za Radio Bar i Bar Info Igor Banović, izvršni direktor kompanije.

On je i objasnio kako je i zašto došlo do imenovanja Tito njihovog prvog remorkera.

- Trinaesti jul je datum koji je višestruko značajan za našu državu, a predvodnik antifašističke borbe i pokreta Josip Broz Tito. Nadamo se da ćemo našu budućnost i dalje temeljiti na slobodarskim i civilizacijskim tekovinama, a ovo je simboličan doprinos tim nastojanjima i podsjećanju na prave vrijednosti, koje se iz dana u dan sve više ugrožavaju. Tito je danas izvršio svoju prvu asistenciju u barskoj luci, pri nepovoljnim vremenskim uslovima, jer duva jak vjetar, teretnom brodu koji je prevozio cement - istakao je Banović.

Izvršni direktor kompanije Jadro pilot osvrnuo se i na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

- Veoma je izazovno vrijeme i trenutno bilježimo pad ekonomije, ne samo kod nas, već i u cijelom svijetu. Sreća je u nesreći što transport i trgovačka mornarica moraju da funkcionišu, kako bi države opstale. Mi imamo solidnu najavu brodova u narednom periodu, i očekujemo, ipak, povoljne poslovne rezultate - kazao je Igor Banović, koji je pozvao sugrađane da poštuju zdravstvene mjere i čuvaju zdravlje, ali na prvom mjestu, kako je istakao, svijetlu tradiciju antifašističke borbe.

Tradiciju i istoriju čuva još jedno plovilo Jadro pilota, koje nosi naziv po naselju Pristan, za koje su Barani posebno emotivno vezani i koje je preteča Novog Bara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.