NavMenu

"Blistava zvijezda" Azije zapala u duboku recesiju - Pad BDP-a Singapura za 41,2%

Izvor: Tanjug Utorak, 14.07.2020. 11:02
Komentari
Podeli
(Foto: Mike Enerio/Unsplash)
Privreda Singapura, koji je zbog svoje ekonomske uspješnosti u prošlosti nazivan "blistavom zvijezdom" Azije, zapala je u duboku recesiju u drugom kvratalu ove godine usljed dugotrajnih mjera izolacije uvedenih zbog pandemije korona virusa.

Kako navodi BBC, nivo bruto društvenog proizvoda Singapura opao je za 41,2% u odnosu na prvi kvartal ove godine - što je najveći pad zabilježen u istoriji tog grada-države - odnosno za 12,6% na godišnjem nivou.

Nadležni stoga predviđaju da će Singapur biti pogođen najtežom recesijom od 1965. godine, kada je stekao nezavisnost od Malezije.

Singapur je jedna od prvih država svijeta koje su objavile statistiku privrednog rasta u drugom kvartalu, tokom kojeg su privrede mnogih zemalja bile u blokadi zbog pandemije, a podaci su lošiji od očekivanih.

Prethodno, BDP Singapura je u prvom kvartalu zabilježio pad od 2,2% na godišnjem niovu, smanjivši se za 10,6% u odnosu na prethodni kvartal.

Pad obima trgovine u svijetu negativno je uticao na izvozno zavisni dio privrede Singapura, čija je građevinska industrija u stagnaciji, a maloprodajni sektor suočen sa rekordnim padom.

Po svemu bi se moglo zaključiti da je trenutna ekonomska kriza Singapur pogodila teže nego mnoge druge azijske zemlje - primjera radi, privreda Japana je u drugom kvartalu doživjela pad od 20% u odnosu na prethodno tromjesečje, dok statistika koja je ove sedmice objavljena u Kini potencijalno ukazuje na to da je ta zemlja ponovo na putu ekonomskog rasta, navodi BBC.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.