Izvor: Tanjug | Utorak, 14.07.2020.| 11:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Blistava zvijezda" Azije zapala u duboku recesiju - Pad BDP-a Singapura za 41,2%

(Foto: YouTube/screenshot)
Privreda Singapura, koji je zbog svoje ekonomske uspješnosti u prošlosti nazivan "blistavom zvijezdom" Azije, zapala je u duboku recesiju u drugom kvratalu ove godine usljed dugotrajnih mjera izolacije uvedenih zbog pandemije korona virusa.

Kako navodi BBC, nivo bruto društvenog proizvoda Singapura opao je za 41,2% u odnosu na prvi kvartal ove godine - što je najveći pad zabilježen u istoriji tog grada-države - odnosno za 12,6% na godišnjem nivou.

Nadležni stoga predviđaju da će Singapur biti pogođen najtežom recesijom od 1965. godine, kada je stekao nezavisnost od Malezije.

Singapur je jedna od prvih država svijeta koje su objavile statistiku privrednog rasta u drugom kvartalu, tokom kojeg su privrede mnogih zemalja bile u blokadi zbog pandemije, a podaci su lošiji od očekivanih.

Prethodno, BDP Singapura je u prvom kvartalu zabilježio pad od 2,2% na godišnjem niovu, smanjivši se za 10,6% u odnosu na prethodni kvartal.

Pad obima trgovine u svijetu negativno je uticao na izvozno zavisni dio privrede Singapura, čija je građevinska industrija u stagnaciji, a maloprodajni sektor suočen sa rekordnim padom.

Po svemu bi se moglo zaključiti da je trenutna ekonomska kriza Singapur pogodila teže nego mnoge druge azijske zemlje - primjera radi, privreda Japana je u drugom kvartalu doživjela pad od 20% u odnosu na prethodno tromjesečje, dok statistika koja je ove sedmice objavljena u Kini potencijalno ukazuje na to da je ta zemlja ponovo na putu ekonomskog rasta, navodi BBC.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.