Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 13.07.2020.| 14:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pretvaranje vojnog kompleksa Cerovo u kreativni hab - Predstavljamo nagrađena rješenja (FOTO)

Prva nagrada (Foto: UNDP Crna Gora/Screenshot)
Na konkurs za izradu inovativnog idejno urbanističko-arhitekotonskog rješenja za adaptaciju vojnog kompleksa Cerovo u Bijelom Polju stiglo je 26 radova 110 arhitekata iz 17 zemalja sveta, saopšteno je iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

- Prijave su stigle iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Kanade, Hrvatske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Irana, Italije, Makedonije, Crne Gore, Nigerije, Srbije, Singapura, Švedske, Velike Britanije i SAD. Stručni žiri odabrao je pet rješenja koja će podijeliti tri nagrade za ponovnu upotrebu vojnog kompleksa Cerovo u svrhu osnivanja Centra za razvoj kreativnih industrija u Bijelom Polju - objavljeno je na sajtu UNDP Crna Gora.

Prva nagrada u iznosu od 30.000 USD pripala je dizajnerskom timu pod šifrom M02062017. Čine ga Andrea Michelini, Davide Cappochin, Jacopo Berlendis, Roberto Franchini, Giacomo Gola, Amarda Velcani, Rade Batinica, Alberto Gasparini, Mauro Baessato, Alessandro Bonaventura, Milić Čurović, Željka Lela Redžepagić, Sebastiano Fatutto, a riječ je o arhitektama iz Italije, Albanije i Crne Gore.

- Ovaj idejni dizajn inspirisan je tradicionalnim i savremenim nasljeđem, stvarajući živopisnu destinaciju mješovite namene. Slavi umjetnost i donosi originalna i izazovna umjetnička djela raznovrsnoj publici, pružajući platformu za stvaranje karijere umjetnicima iz cijelog svijeta - navodi se u obrazloženju UNDP-a.

Kako ističu, kompleks Cerovo osmišljen je kao centar za spajanje nekoliko različitih koncepata, koji mogu izgledati kontrastno, ali se zapravo nadopunjuju. To su kombinacije urbano - prirodno, tradicionalno - moderno, tehnološki napredno - ekološki održivo.

- Zgrade su organizovane poput drevnog sela, a otkrivaju se polako. Tako posjetioci tokom šetnje mogu otkrivati nove sadržaje i aktivnosti. Područje će se predstaviti kao prava fabrika kreativnih aktivnosti vezanih za različite discipline i umjetnosti. Ovo rješenje kreativnog haba razvijeno je tako da deluje kao pokretač za postizanje ciljeva održivog razvoja - ističe se na sajtu UNDP-a.

Druga nagrada - rad pod šifrom 219D711 (Foto: UNDP Crna Gora/Screenshot)
Drugu nagradu u iznosu od 12.000 USD podijeliće dva kreativna tima. Dizajnerski tim pod šifrom 219D711 čine Ivana Dobrković, Sanja Paunović Žarić, Milan Radulović. Tehničku podršku pružili su Dejan Folić i Miodrag Govedarica, za vizualizacije je bio zadužen Milan Radulović, animaciju Milan Radulović i Miloš Popović, a za određivanje faze i približne procjene ulaganja Stevan Milošević.

Sa njima će nagradu dijeliti tim autora/arhitekata pod šifrom '12#, a čine ga Slobodan Petrović, Milica Purić i Luka Papan iz Crne Gore.

Iznos od 6.000 USD, koliko je predviđeno za treću nagradu, takođe će podijeliti dva tima autora. Prvi tim koji je predao rad pod šifrom 1311M1610T čine Mia-Martina Hren i Tomislav Konjevod iz Hrvatske.

Treća nagrada - rad pod šifrom B4MS5+ (Foto: UNDP Crna Gora/Screenshot)
Rad pod šifrom B4MS5+ predali su Ivana Barišić, Matija Vuković, Anja Trtić, Filip Krgović, Katarina Bulajić i Marija Ćaćić iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i SAD-a.

Podsjetimo, konkurs za izradu inovativnog idejno urbanističko-arhitekotonskog rješenja za pretvaranje vojnog kompleksa Cerovo u Bijelom Polju u kreativni hab raspisan je u drugoj polovini marta.

Prethodno je ministar kulture Aleksandar Bogdanović najavio ovaj projekat i istakao da je kompleks Cerovo identifikovan kao idealna lokacija za uspostavljanje jednog ovakvog regionalnog haba, koji će obezbijediti uslove za razvoj širokog spektra aktivnosti - kako u oblasti kreative i inovacija, tako i u oblastima proizvodnje i preduzetništva.

- Takođe, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, predloženo je da upravo ovaj lokalitet bude i mjesto na kome će biti postavljeni nacionalni paviljoni Crne Gore sa svjetskih izložbi EXPO, čime se dodatno povećava atraktivnost ovog lokaliteta i kao turističke destinacije - rekao je tom prilikom Bogdanović.


Fotogalerija
Pretvaranje vojnog kompleksa Cerovo u kreativni hab - Nagrađena rješenja

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.