NavMenu

U Danilovgradu u toku brojni projekti - Olakšice koje nudi opština privukle brojne investitore

Izvor: Mina Ponedjeljak, 13.07.2020. 11:47
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Predrag Jankovic)
U Opštini Danilovgrad prošla godina je bila veoma uspješna kad su u pitanju realizovani projekti, asfaltirano je blizu deset kilometara puta, a poslovni ambijent je unaprijeđen smanjenjem administrativnih i turističkih taksi za investitore, ocijenila je njena predsjednica Zorica Kovačević.

Ona je, u intervjuu za PR Centar, saopštila da je izvršenje budžeta bilo preko 126%, da je kapitalni budžet bio preko 30%, te da je to pokazatelj da se veoma vodilo računa o punjenju budžeta.

- Sredstva koja smo bili predvidjeli prema kapitalnom budžetu ostvarili smo 30% više nego što smo planirali. Ono što je takođe značajno jeste da smo izvršili konsolidaciju finansija u Opštini Danilovgrad. Redovno izmirujemo obaveze prema državi, reprogramima, kreditima kao i obaveze prema svim zaposlenima - navela je Kovačević.

Prema njenim riječima, sve što je planirano je ispoštovano - od podrške prosvjeti, zdravstvu, sportu, poljoprivredi, studentima, nevladinom sektoru i ženskom preduzetništvu.

- S ponosom mogu da kažem da smo postigli mnogo više od onoga što smo planirali - dodala je Kovačević.

Kad je u pitanju putna infrastruktura, Kovačević smatra da su ostvareni rezultati veoma dobri.

- Asfaltirali smo blizu deset kilometara. Opština je ranije od Danilovgrada do KP doma rekonstruirala put, a sada Glavni grad i Vlada nastavljaju sa realizacijom ostatka dionice od tog dijela puta do Podgorice. To je nešto što je i benefit za našu opštinu, imajući u vidu da najveći broj naših sugrađana koristi taj putni pravac. Mislimo da će prije 1. septembra i početka školske godine, taj put biti rekonstruisan, a njegova vrijednost je preko 3,5 mil EUR - navela je Kovačević.


- Izgradnjom tog bulevara dobićemo jednu modernu saobraćajnicu sa trotoarima i rasvjetom i to će stvoriti još bolje uslove za razvoj naše opštine i što veći broj investitora. Kad imate dobru putnu infrastrukturu, redovno snabdijevanje vodom i dobro snabdijevanje električnom energijom, unaprijeđen poslovni ambijent, niske komunalije, onda imate priliku da imate veliki broj investitora, kao što je bilo u prošloj i nastavilo se i u ovoj godini - kazala je Kovačević.

Ona je, govoreći o rekonstrukciji puta u Martinićima, rekla da je sve dovedeno do kraja.

- Za nekih desetak dana počeće rekonstrukcija, vrijednost radova je preko tri miliona EUR. Radi se o rekontrukciji 8,6 kilometara puta. Dobićemo jednu modernu saobraćajnicu, sa šest metara širine i time ćemo riješiti dugogodišnji problem koji imaju građani koji gravitiraju na tom dijelu puta - rekla je Kovačević.

Ona je kazala da su u lokalnoj upravi sigurni da će rok za završetak radova na tom putu, od oko šest mjeseci, biti ispoštovan.

- Izvođač radova je uradio pripremne radove, radujemo se početku rekonstrukcije tog puta. Vrijeme nam ide na ruku i očekujem da ćemo do kraja godine ili početkom naredne godine imati tu putnu dionicu završenu - navela je Kovačević.

Na pitanje koliko su povoljni uslovi koje Opština nudi za investitore doprinijeli njihovom interesovanju za otpočinjanje biznisa i otvaranju novih radnih mjesta u tom gradu, Kovačević je odgovorila da Opština Danilovgrad ima unaprijeđen poslovni ambijent.

- Imamo nisku cijenu komunalija. Na posljednjim sjednicama lokalnog parlamenta, poslovni ambijent i dalje smo unaprijedili sa smanjenjem administrativnih i turističke takse, a takođe smo preporuku Vlade ispoštovali. Zato imamo ogroman broj investitora - rekla je Kovačević.

Ona je ukazala na to da bulevarom, koji će imati četiri trake, ima veliki broj privatnih kompanija koje zapošljavaju domaću radnu snagu.

- Kompanija Voli je 30. jula će otvoriti hipermarket u kojem će ogroman broj ljudi iz Danilovgrada naći svoje zaposlenje. Tu su kompanija Man i Aroma. Rekonstrukcija Hotela Zeta bi trebalo da krene ovih dana. Dugoočekivani projekat, u kojem će naći posao oko 30 građana - navela je Kovačević.

Ona smatra da su olakšice koje opština nudi za investitore doveli do unaprijeđenog poslovnog ambijenta i stvorili uslove da je procenat nezaposlenosti u Opštini Danilovgrad manji za četiri odsto nego na državnom nivou.

- To nas motiviše da i dalje radimo na unapređenju poslovnog ambijenta. Davaćemo i dalje olakšice novim investitorima, sve u cilju da najveći broj naših sugrađana nađe zaposlenje u kompanijama - rekla je Kovačević.

Upitana da li je razmatrala peticiju građana povodom izgradnje kolektora, Kovačević je kazala da su u lokalnoj upravi veoma ozbiljno shvatili tu peticiju.

- Organizovali smo sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj su prvi put bili prisutni građani. Na toj sjednici dali smo odgovore na sva pitanja koja su građani postavili u peticiji. I dalje veoma ozbiljno razmatram svako pitanje iz peticije, konsultujući eksperte i struku - kazala je Kovačević.

Ona je poručila da će sve uraditi da gradnja kolektora bude po najvećim evropskim standardima, navodeći da to znači da će poštovati struku i da će dio problema koje su građani postavili u toj peticiji otkloniti tokom izgradnje glavnog projekta.

- Iskoristiću da u narednim mjesecima upoznam građane o tome šta smo to naknadno uradili u vezi sa njihovim pitanjima. Daću sve od sebe da izgradnja kolektora bude po najvećim evropskim standardima i time otklonimo sve opravdane dileme i bojazan građana vezanih za njegovu izgradnju. To je za nas najvažniji infrastrukturni projekat, imajući u vidu da smo proglasili Rijeku Zetu Parkom prirode, a da je Danilovgrad jedan od većih zagađivača Rijeke Zete, jer sve fekalije koje imamo u gradu idu u rijeku Zetu - navela je Kovačević.

Na pitanje koje mjere sprovodi Opština Danilovgrad u vezi sa koronavirusom, Kovačević je odgovorila da se sprovode sve aktivnosti, kao i kad je pandemija počela - dezinfekcija ulica, ulaza, da su angažovali javna preduzeća i komunalnu policiju koja kontroliše i rad kafića i svih ustanova.

- Nažalost, i mi imamo jedan broj sugrađana, koji je obolio od koronavirusa. Radi se o mlađim ljudima, koji su dobrog opšteg stanja, a jedan dio je na putu izliječenja - kazala je Kovačević.

Ona smatra da je najvažnije i da svi moraju da vode računa i da budu odgovorni.

- Mi smo ti koji smo odgovorni za svoje ponašanje, da bismo sačuvali svoje zdravlje, zdravlje porodice i prijatelja. Mi ćemo i dalje biti servis građana. Moja je poruka za sve građane, što im god bude trebalo, da se obrate javnim službama i preduzećima, opštinskom timu za zaštitu i spasavanje, jer će ovo da potraje. Potrebno je da nivo odgovornosti mi zaposleni u Opštini i svi građani podignemo na najviši mogući nivo - rekla je Kovačević.

Ona je poručila sugrađanima da poštuju mjere, ne izlaze bez prijeke potrebe, da se ne druže u velikim skupovima.

- Nosite masku i na otvorenom, bez obzira što nije obaveza, čuvajte svoju porodicu, čuvajte svoje najbliže, jer samo na taj način i zajedno možemo izaći iz ovoga - kazala je Kovačević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.