NavMenu

Poreska uprava: Kroz kampanju "Budi odgovoran" izrečene kazne u vrijednosti od 2,85 mil EUR

Izvor: Mina Ponedjeljak, 13.07.2020. 11:11
Komentari
Podeli
(Foto: Atstock Productions /shutterstock.com)
Kroz projekat Budi odgovoran, pokrenut 2013. godine, evidentirano je 18,62 hiljade prijava neregularnog poslovanja i izrečeno prekršajnih naloga u vrijednosti od 2,85 mil EUR.

Iz Poreske uprave (PU) je saopšteno da je najveći broj nepravilnosti kroz projekat i kampanju "Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%", evidentiran u kategoriji neizdavanja fiskalnih računa, i to 9,14 hiljada prijava, po osnovu kojih su izrečene kazne u iznosu od 2,12 mil EUR.

- U kategoriji rada na crno prijavljeno je 6,75 hiljada nepravilnosti, te su izrečene kazne u iznosu od 480,14 hiljada EUR, dok su građani prijavili 2,35 hiljada slučajeva kršenja potrošačkih prava, s iznosom kazni od 188,9 hiljada EUR - rekli su predstavnici PU agenciji Mina-business.

Građani su, kako se dodaje, prijavili 384 nepravilnosti na kupalištima, a iznos kazni po tom osnovu je 51,98 hiljada EUR.

- Od ukupnog broja dostavljenih prijava do sada je odgovoreno na preko 80%, imajući u vidu da prijave građana imaju prioritet u postupanju inspekcijskih službi - kazali su iz PU.

Tokom šestogodišnje realizacije projekta i kampanje Budi odgovoran obezbijeđena je podrška građana u borbi protiv sive ekonomije.

Građani prijavljuju tri vrste nepravilnosti, i to: neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i kršenje potrošačkih prava, a u realizaciju projektnih aktivnosti uključene su PU, Uprava za inspekcijske poslove, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, kao i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

- Projekat je pokazao svoj značaj i tokom pandemije zarazne bolesti Covid-19, te građani ovu komunikacionu platformu posljednjih mjeseci intenzivno koriste i za prijavljivanje nepravilnosti uočenih u vezi sa poštovanjem preventivnih mjera za sprečavanje širenja zarazne bolesti - naveli su iz PU.

Važan segment projekta se, kako su precizirali, odnosio na podršku projektima od opšteg društvenog značaja, te je kroz projekat u periodu od 2013. do 2016. godine obezbijeđeno finansiranje 17 projekata u vezi sa zdravstvenom i socijalnom zaštitom, ekologiju, mlade i sport, u ukupnom iznosu od 833,55 hiljada EUR.

- Imajući u vidu da je projekat okupio predstavnike akademske zajednice, državnih organa i međunarodnih organizacija, kao i društvenu zajednicu, značaj istog za uključivanje građana u kreiranje javnih politika i jačanje transparentosti u postupanju državnih institucija prepoznat je na međunarodnom nivou, te su projektu dodijelila priznanja asocijacije koje promovišu partnerstva otvorenih vlada u Londonu, Njujorku, Vašingtonu i Beču - zaključili su iz PU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.