NavMenu

U projekte na primorju uloženo 1,7 mlrd EUR, najviše u Tivtu

Izvor: Mina Nedjelja, 12.07.2020. 11:54
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
U projekte na primorju je od početka realizacije uloženo 1,7 mlrd EUR, od čega su se najviše investicione aktivnosti realizovale u Opštini Tivat i to nešto više od 1 mlrd EUR

U informaciji o stepenu napretka radova u ovoj godini, kao i visini utrošenih novčanih sredstava, koju je Ministarstvo održivog razvoja i turizma dostavilo Vladi, navodi se da je u Opštini Herceg Novi relizovano 643,5 mil EUR, Ulcinj 24,64 mil EUR i Budvi 8,3 mil EUR, prenose Dnevne novine.

Porto Montenegro

Jedan od projekata koji sigurno mijenja Crnu Goru je Porto Montenegro. Njegova investicija je premašila ugovorenu visinu investicije od 450 mil EUR, pa je u dosadašnjem periodu u realizaciju projekta investirano 695 mil EUR.

Projekat predstavlja preuređenje nekadašnjeg mornaričko-tehničkog remontnog zavoda Tivat u visokokvalitetni nautičko-turistički rizort, a podrazumijeva izgradnju marine sa 850 vezova za jahte svih veličina, hotela sa pet zvjezdica, luksuznih stanova, restorana, barova, kafea, galerije, nautičkog muzeja i ostalih turističkih i komercijalnih sadržaja.

Danas se na ovoj lokaciji nalazi luksuzni hotelsko-turistički kompleks prepoznatljiv po hotelskom brendu Regent i vodećoj marini luksuznih jahti na Mediteranu, od 455 vezova Porto Montenegro. Uskoro se očekuje gradnja hotela Boka Place vrijednosti 43,67 mil EUR.

Kada je riječ o Portonovom, bivša vojna kasarna u Kumboru danas je luksuzni turistički rizort. Ukupna planirana ulaganja u projekat iznosiće 969 mil EUR. Do 31. decembra prošle godine u projekat je uloženo 614 mil EUR, dok je u ovoj godini predviđeno ulaganje od 46 mil EUR.

Investicionim programom koji je sastavni dio ugovora predviđeno je ukupno ulaganje od 258 mil EUR za prvih osam godina zakupa u izgradnju i razvoj turističkog kompleksa, u okviru koje će biti izgrađeni najluksuzniji hoteli i stambene jedinice, marina za superjahte, poslovni i zabavni sadržaji (spa i wellness centar), sale za konferencije i sastanke, brendirani ugostiteljski objekti i hotelska plaža, kao i ostali prateći sadržaji.

Posebnim ugovornim aranžmanom, u hotelsko-turističkom kompleksu Portonovi, novim luksuznim hotelom upravljaće vrhunski svjetski operater One&Only. Završena je izgradnja Marine kapaciteta od 238 vezova.

Luštica Bay

Na 690 hektara zemljišta nadomak Tivta, kompanija Luštica Development razvija projekat izgradnje turističkog naselja Luštica Bay.

Planom aktivnosti investitora za drugu polovinu godine predviđen je početak izgradnje novog hotela sa pet zvjezdica. Ukupna planirana investicija iznosiće 1,1 mlrd EUR, a do sada je uloženo 254 mil EUR. Gotovo 30 miliona biće investirano do kraja godine.

Cjelokupan investicioni program, koji će biti realizovan podrazumijeva nastavak izgradnje naselja koje će sadržati sedam hotela, 1,25 hiljada rezidencijalnih jedinica (uključujući vile i apartmane), Talaso centar, dvije marine sa vezovima i pratećim sadržajima, golf teren sa 18 rupa otvoren preko cijele godine, konferencijski centar i sadržaje za svakodnevne potrebe otvorene tokom cijele godine uključujući prodavnice, restorane, osnovnu školu, zdravstvene objekte.

Plavi horizonti

Kada je riječ o Plavim horizontima, kompanija Qatari Diar je 2013. godine zaključila ugovor o zakupu, odnosno korišćenju plaže Pržno u Tivtu na period od 30 godina. Plan je da se izgradi prestižni turistički rizort, čija izgradnja uveliko kasni, mahom zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Ipak, Qatari Diar nije odustao od projekta.

Prema informacijama dobijenim od investitora, u projekat je do sada uloženo 71 mil EUR, od čega u od januara od juna 1,5 mil EUR. Po najavama investitora, u narednom periodu se očekuje intenziviranje aktivnosti na realizaciji projekta. Projekat je vrijedan 250 miliona EUR.

Mamula

U toku je i rekonstrukcija tvrđave Mamula u jedinstveni hotel muzejskog karaktera, kategorije pet zvjezdica i kapaciteta 34 hotelske sobe, ugostiteljskim objektima, spomen-sobom, sportskim, edukativnim i pratećim sadržajima, a sve u skladu sa konzervatorskim uslovima.

Visina ugovorene investicije sa kompanijom Orascom je 15 mil EUR, a investicionim programom je predviđeno da će do 200 radnih mjesta biti direktno i indirektno otvoreno tokom rada rizorta, odnosno da će projekat tokom prvih deset godina država prihodovati 7,5 miliona po osnovu kombinovanih prihoda, ne računajući zakupninu.

Radovi su u toku i do sada je uloženo 8 mil EUR, a do kraja godine će investirati još 5 mil EUR.

Kraljičina plaža, Sveti Stefan i Miločer

Takođe, kompanija Adriatic properties počela je da gradi kompleks koji obuhvata hotele Kraljičina plaža, Sveti Stefan i Miločer, u koje će uložiti ne manje od 110 miliona.

U skladu sa ugovorom o dugoročnom zakupu hotela Kraljičina plaža, ugovorena je izgradnja hotela Kraljičina plaža sa kompanijom Adriatic Properties kategorije pet zvjezdica, kapaciteta 126 smještajnih jedinica. Planirana investicija u izgradnju hotela je 73 mil EUR. Do sada je u projekat uloženo oko 8 milEUR, a do kraja godine će biti još 7 mil EUR investirano.

Ulcinjska rivijera

Ugovor o davanju u dugoročni zakup kompleksa Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera potpisan je sa konzorcijumom Karisma Hotels Adriatic Montenegro.

Ukupna ugovorena vrijednost investicije iznosi 31,83 mil EURkroz rekonstrukciju i adaptaciju hotela Olympic i Bellevue sa depadansima i izgradnju pratećih sadržaja. Oko 24 mil EUR su do sada uložena u ovaj projekat koji se realizuje u skladu sa planom.

Monterose

Kada je riječ o projektu Monterose, konzorcijum Northstar iz Podgorice i Equest Capital Limited Jersey iz Velike Britanije su se obavezali da će 80 mil EUR minimalno uložiti u projekat na Rosama, kao i da će kasnije uložiti dodatnih 130 mil EUR.

Rizort Ritz Carlton Montenegro će biti hotel od 300 jedinica, mješovitog modela poslovanja sa 120 hotelskih jedinica i 180 apartmana. Očekuje se da prva faza projekta, u kojoj će biti izgrađen hotel, 113 apartmana i 13 vila te četiri restorana, bude završena na ljeto 2023. godine.

Prema podacima dobijenim od investitora u projekat je od početka realizacije uloženo 21,4 mil EUR, a do kraja godine će još 4 mil EUR.

Bjelasica

U podnožju Bjelasice gradiće se turistički kompleks. Prvo će biti izgrađen hotel K16 sa kondo modelom poslovanja. Početak radova planiran je ovoga ljeta, a zakupac Gener 2 Shpk iz Albanije i Skiresort Kolašin 1600 iz Crne Gore, ima ugovorni rok da do 17. decembra izradi i revidira tehničku dokumentaciju.

U ovoj godini je investirano nešto više od pola miliona EUR, a plan je da se do kraja godine investira ukupno 1,2 mil EUR. Do sada u projekat je uloženo nepunih 900.000 EUR.

Žabljak

Bivši vojno-turistički kompleks Mediteran na Žabljaku, konačno će dobiti novo ruho. Zemljište je na 30 godina zakupio konzorcijum CG SKI koji čine privredna društva CG SKI i Baltic International Trading LTD iz Estonije.

Investicionim programom, odnosno biznis planom, koji su sastavni dio ugovora o zakupu, predviđena je izgradnja ekskluzivnog, ekološki održivog turističkog kompleksa kategorije pet zvjezdica.

U toku su radovi na uklanjanju postojećih objekata nekadašnjeg kompleksa. U planu je početak prve faze izvođenja zemljanih i grubih građevinskih radova na izgradnji centralnog objekta hotela The Chedi, čija je projektovana vrijednost ulaganja do kraja godine 700.000 EUR.

Do kraja godine biće uloženo 1,3 mil EUR, od ukupno predviđenih 5,5 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.