NavMenu

Ponuđeni ustupci različitim grupama zemalja članica EU, kako bi lakše prihvatile paket mera

Izvor: Tanjug Nedjelja, 12.07.2020. 11:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Capri23auto)Ilustracija
Šarl Mišel, predsjednik Evropskog savjeta, objavio je predlog Višegodišnjeg finansijskog okvira za period od 2021. do 2027. godine i plan za ekonomski oporavak Evropske unije, u kojem je ponudio ustupke različitim grupama zemalja članica, kako bi lakše prihvatile ceo paket mjera, prenijela je novinska agencija Hina.

Mišelov predlog, objavljen u petak, naći će se na sastanku lidera zemalja članica EU krajem sledeće nedjelje. Sastanak će biti održan u petak i subotu 17. i 18. jula, a postoji mogućnost da bude produžen i na nedjelju. Ukoliko dogovor ne bude postignut, u toku ovog meseca će najvjerovatnije biti održan još jedan samit, a kao mogući datumi spominju se 27. i 28. jul.

Za razliku od prijedloga Evropske komisije, Mišelov paket obuhvata nešto kraći vremenski period, od 2021. do 2027. godine, kao i 1074 mlrd EUR, što je za 26 mlrd EUR, nego prema preijedlogu Evropske komisije.

Ovaj ustupak u Mišelovom planu učinjen je tzv. "štedljivoj četvorki" - Austriji, Danskoj, Holandiji i Švedskoj, koje su imale najviše primedbi na plan oporavka i visinu iznosa, kao i na činjenicu da se najveći deo sredstava za oporavak dodjeljuje kao bespovratna pomoć.

Upravo su ove četiri zemlje najviše doprinjele neuspjehu poslednjeg pokušaja pregovora o Višegodišnjem finansijskom okviru krajem febuara. Ovim zemljama Mišelovim planom ponuđen je još jedan ustupak, a riječ je o zadržavanju rabata. Sistem rabata uveden je kako bogatije članice EU ne bi uplaćivale nesrazmerno više novca u odnosu na njihov bruto nacionalni dohodak, te je za svaku od ovih zemalja Mišel predložio paušalni iznos kako bi se smanjo njihov doprinos proračunu.

Predsjednik Evropskog vijeća je u svom planu zadržao predlog za oporavak u iznosu i obliku u kojem ga je formulisala Evropska komisija, a to ide u prilog drugoj grupi zemalja koje su najviše pogođene krizom izazvanom pandemijom i koje su i pre pandemije bile u krizi, sa visokim javnim dugom i malim fiskalnim kapacitetom.

Kako bi mogle da koriste sredstva predviđena Mišelovim predlogom, zemlje članice moraće da izrade svoje nacionalne planove za oporavak i reforme za period od 2021. do 2023. godine, u skladu sa preporukama koje Komisija upućuje svim članicama, a koje su one slabo sledile.

Prema Mišelovom planu, vraćanje duga kojim će se finansirati oporavak trebalo bi otpočne od 2026., a ne 2028. godine, kako je to prijedlagala Evropska komisija.

Plan predsjednika Evropskog vijeća podrazumeva da se u proračunu predvide posebna sredstva u visini od 5 mlrd EUR namjenjena za pomoć državama i sektorima koji su najviše pogođeni izlaskom Velike Britanije iz EU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.