NavMenu

Tesla vrlo blizu potpuno autonomnim vozilima?

Izvor: Indikator Subota, 11.07.2020. 14:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dario/unsplash)Ilustracija
Automobilska kompanija Tesla već je vrlo blizu potpuno autonomnih vozila, rekao je izvršni direktor i osnivač Elon Musk (Ilon Mask).

Mask je u svom govoru na otvaranju sajma tehnologije u Šangaju rekao da je uveren da bi osnovna funkcionalnost pogona njihovog autonomnog voznog sistema mogla biti predstavljena već ove godine. To bi ih dovelo daleko ispred konkurentskih kompanija, koje procijenjuju da je slična tehnologija udaljena barem nekoliko godina.

Autonomna vozila i sposobnost računara da upravljaju meri se u stepenima. Cilj proizvođača automobila je da napravi vozilo autonomnog nivoa 5, što znači praktično potpunu nezavisnost vozila. Pomoćna sredstva za automatsku vožnju trenutno dostupna u Teslinim vozilima pripadaju autonomnom nivou 2.

Stoga je tehnološki jaz do petog stepena, koji je predvidio Mask, još uvijek značajan. Većina konkurentskih kompanija vjeruje da će takva autonomija vjerovatno zahtijevati upotrebu LIDAR sistema koji detektuju okolinu uz pomoć niza laserskih zraka.

Teslini inženjeri, međutim, uvjereni su da peti autonomni stepen mogu postići samo korišćenjem uobičajenih optičkih senzora.

Maskove izjave u više navrata pokazale su se prekomjernim ili lažnim. Dokazao je da je prije svega vješt u dobrom oglašavanju, pa je većina stručnjaka njegovu izjavu prihvatila s dozom opreza. Međutim, ako se njegova predviđanja pokažu kao tačna, Tesla će napraviti veliki korak ispred svoje automobilske konkurencije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.