Izvor: eKapija | Petak, 10.07.2020.| 17:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada: Prosječna stopa rasta crnogorske ekonomije u naredne tri godine 1,4% zbog pada BDP-a od 6,8% u 2020.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)
Prosječna stopa rasta crnogorske ekonomije u prethodne tri godine iznosila je 4,4%, dok će, prema sadašnjoj projekciji, u period 2020 – 2023. iznositi 1,4%, kao posljedica procijenjenog pada BDP-a od 6,8% u 2020. godini, a potom snažnijeg oporavka i privrednog rasta po prosječnoj stopi od 4,2% u naredne tri godine, navedeno je u Vladinim smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za 2020-2023 koje su usvojene danas (u petak, 10. jula 2020.)

Vlada Crne Gore usvojila je Proljećnu analizu makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi – 2020 kojom je obuhvaćena realizacija ekonomske politike u 2019. i u I kvartalu 2020. godine, odnosno, dat osvrt na ostvarenja i kretanja makroekonomskih parametara (BDP, cijene, tržište rada, monetarni i eksterni sektor) i javnih finansija. Istovremeno, dat je pregled sektorskih politika i najznačajnijih strukturnih reformi realizovanih u 2019. i dosadašnjem periodu 2020. godine.

Prema preliminarnim kvartalnim podacima Uprave za statistiku, BDP u 2019. godini iznosio je 4.907,9 mil EUR, uz realni rast od 3,6%, pod uticajem snažnog rasta u sektorima: turizma, građevinarstva, saobraćaja, maloprodaje i poljoprivrede. U prvom kvartalu 2020. ostvaren je realni rast BDP-a od 2,7%, na što je djelimično uticalo i uvođenje mjera na suzbijanju uticaja COVID-19. Međutim, u drugom kvartalu je došlo do uvođenja radikalnijih mjera za sprječavanje zdravstvene krize, što je u mnogome uticalo na ekonomska kretanja, koja će u nastavku godine i narednom periodu biti pod uticajem pandemije COVID-19 i sveukupnog odgovora države na zdravstvenu i ekonomsku krizu.

Finansijski sektor u 2019. karakteriše visoka likvidnost i adekvatna kapitalizovanost, uz očuvanu stabilnost bankarskog sektora i poboljšanje agregatnih finansijskih i monetarnih parametara. U 2019. deficit centralnog budžeta iznosio je 143,6 mil EUR ili 2,98% BDP-a, i niži je 15% od deficita ostvarenog u 2018, navedeno je u analizi.

Ocijenjeno da će pozitivni trendovi, uspostavljeni u domenu javnih finansija u prethodne tri godine, biti privremeno prekinuti usljed očekivanih nepovoljnih efekata zdravstvene krize na ekonomska kretanja.

- Crnogorska ekonomija, kao mali i otvoren sistem, osjetljiva je na spoljnje uticaje, što je i potvrđeno aktuelnom pandemijom koronavirusa. Iako su u prethodnom periodu ostvarene značajne stope rasta ekonomije, razvojni model, u mjeri mogućeg, treba prilagođavati i usmjeravati na one sektore za koje Crna Gora ima nedovoljno iskorišćene resurse i u kojima je moguće ostvariti visok stepen produktivnosti – prerađivačke industrije, poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo i energetika, čime će se, uz adekvatnu primjenu digitalnih tehnologija u svim sferama društveno-ekonomskog razvoja, uticati na jačanje konkurentnosti crnogorske ekonomije i obezbijediti uslovi za smanjenje uticaja negativnih pojava na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou. Podrška razvoju ovih sektora biće u osnovi Trećeg paketa mjera Vlade Crne Gore usmjerenog na ublažavanje negativnih uticaja pandemije - navode iz Vlade.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.