NavMenu

Roda packaging iz Opova proizvodi 100 miliona biorazgradivih slamčica mjesečno

Izvor: RTV Petak, 10.07.2020. 12:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / rodgersm222)Ilustracija
Jedna od ideja za biznis koja za cilj ima smanjenje količine otpada u prirodi je i proizvodnja biorazgradivih papirnih slamčica. Upravo na ovakvu ideju došli su u firmi Roda packaging iz Opova.

U pogonu za proizvodnju papirnih slamčica u Opovu mjesečno se preradi 100 tona papira i proizvede 100 miliona biorazgradivih slamčica. Plasiraju se na domaće i inostrano tržište, najviše u Češku, Slovačku, Grčku, Austriju i Nemačku.

- Širimo proizvodnju, idemo u pravcu industrijskih slamčica, odnosno za mljekarsku i industriju sokova. Slamčice U oblika i ravne zasječene. Za tim imamo veliku potražnju i očekujemo da proširimo kapacitete do kraja godine na 200 do 300 miliona komada - rekao je za RTV Milan Živić, direktor prodaje.

Proizvodnja je automatizovana, a u opremu je uloženo oko 1 mil EUR. Pandemija korone djelimično je usporila prodaju, jer su kupci najviše iz sektora hotelijerstva i ugostiteljstva.

- Odlučili smo se za proizvodnju papirnih slamčica zato što smo vidjeli regulativu EU da će biti zabranjena upotreba plastike za jednokratnu upotrebu pa smo shvatili da je to prilika za ovakav posao. Proizvod je biorazgradiv, dobar je i za okolinu ne troše se nikakvi štetni materijali, ne emituju se nikakve štetne materije u samoj proizvodnji - rekao je Vukadin Rodić, direktor preduzeća Roda packaging.

Ovo preduzeće trenutno zapošljava oko 20 radnika, uglavnom iz Opova.

- Radili smo u Beogradu, a sada smo se preselili ovdje. Mnogo znači kada radiš u svom mestu. Posao nije težak, nije ništa komplikovano - kaže Dejan Lazić, radnik.

Zahtjevi tržišta za biorazgradivim slamčicama su veliki. Ukoliko tako ostane, u Rodi planiraju da sljedeće godine upetostruče proizvodnju. U planu je i ulaganje od nekoliko miliona eura u podizanje i opremanje nove hale. To bi stvorilo uslove da posao u ovoj fabrici dobije više od 100 radnika iz Opova i okoline.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.