Izvor: Mina | Četvrtak, 09.07.2020.| 11:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prihod od podmorskog kabla 5,8 mil EUR u prvih šest mjeseci

(Foto: YouTube/screenshot)
Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je u prvih šest mjeseci na osnovu efekta od komercijalne upotrebe podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije prihodovao 5,8 mil EUR, saopšteno je iz te kompanije.

Iz CGES-a su kazali da je puštanje u rad podmorskog kabla za posljedicu imalo povećanje interesovanja za prekogranične prenosne kapacitete na svim granicama Crne Gore gdje postoje interkonektivne veze.

- Prihod CGES-a po osnovu alokacije prekograničnih prenosnih kapaciteta na granici sa Italijom za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 2,47 mil EUR, ali na ovaj iznos svakako treba dodati i iznos od 1,2 mil EUR, koji je već ugovoren za period do kraja ove godine, na godišnjoj aukciji - rekli su Pobjedi predstavnici CGES-a.

Oni su dodali da ukupan iznos sredstava koji se slio na račun CGES-a po osnovu do sada održanih aukcija na svim granicama za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 5,8 mil EUR.

Oni su podsjetili da je komercijalna upotreba kabla počela 28. decembra prošle godine, kada je sprovedena godišnja aukcija za dio kapaciteta, dok se alokacija preostalog dijela kapaciteta sprovodi na mjesečnim i dnevnim aukcijama.

- Ukupni prihodi od alokacija prekograničnih prenosnih kapaciteta na granici sa Italijom su u skladu sa planiranim za prvu polovinu godine - kazali su iz CGES-a.

Predstavnici CGES-a su naveli da je pored direktnog prihoda na granici sa ltalijom, puštanje u rad podmorskog kabla uticalo i na povećano interesovanje za dođelu prekograničnih kapaciteta i na ostalim granicama.

- Puštanjem u rad podmorskog kabla, tržišta električne energije Jugoistočne Evrope su preko elektroenergetskog sistema Crne Gore dobila direktnu konekciju sa tržištem električne energije zemalja Evropske unije (EU). Ovo je za posljedicu imalo povećanje interesovanja za prekogranične prenosne kapacitete na svim granicama Crne Gore gdje postoje interkonektivne veze - kazali su iz CGES-a.

Oni su dodali da prihodi na tim granicama za prvih šest mjeseci iznose 3,33 mil EUR što značajno premašuje planirane vrijednosti.

Predstavnici CGES-a ukazali su da je upotreba kabla svakako uticala pozitivno na više segmenata poslovanja CGES-a, kako u energetskom tako i u finansijskom pogledu.

- Realizacijom ovog projekta elektroenergetski sistem Crne Gore postao je stabilniji, pouzdaniji i otporniji na velike poremećaje, a istovremeno je poboljšan kvalitet usluge prenosa i snabdijevanje potrošača u primorskom i sjevernom dijelu Crne Gore - zaključili su iz CGES-a.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.