Izvor: Pobjeda | Četvrtak, 09.07.2020.| 09:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Amerikanci grade novu zgradu Ambasade SAD u Podgorici vrijednu 295 mil USD

Ilustracija (Foto: Jan Willem van Hofwegen/shutterstock.com)
Američka kompanija Harbert International iz Alabame izgradiće u Podgorici novu zgradu američke ambasade, vrijednu 295 mil USD.

- Nova ambasada će pružiti sigurnu, održivu i otpornu platformu za američku diplomatiju u Crnoj Gori – objavio je Stejt department.

Iz američke ambasade kazali su da će nova zgrada diplomatskog predstavništva SAD biti izgrađena na mjestu trenutne zgrade ambasade u Ulici Džona Džeksona u Podgorici.

- Očekujemo da će zgrada biti završena do 2025. godine – kazali su Pobjedi iz Ambasade SAD.

Na pitanje koliko će iznositi troškovi projekta, iz Ambasade navode da će ukupna investicija za novu zgradu Ambasade SAD, uključujući dizajn, razvoj i izgradnju koštati 295 mil USD.

Prema tenderskoj dokumentaciji Stajt departmenta, projekat će se sastojati od dizajniranja i izgradnje nove kancelarije Ambasade, potom Marine Security Guard Residence, te pomoćne zgrade, postrojenja za tretman otpada, prodavnica, objekata za rekreaciju i unaprijeđenje sigurnosti.

Projekat će uključivati dizajn i izgradnju renoviranja jedne zgrade za kontrolu pristupa.

Rušenje postojećih kancelarskih i privremenih zgrada takođe će biti dio projekta.

Projekat će, kako navode u tenderu, biti sproveden u nekoliko faza kako bi misija SAD u Crnoj Gori bila operativna tokom renoviranja.

U tenderskoj dokumentaciji koju je Stejt department ranije objavio navodi se da je postojeća zgrada Ambasade kupljena 2000. godine i renovirana od strane USAID, da bi je 2006. godine kupio Stejt department. Objekat je, kako navode, proširen 2009. godine kupovinom susjednog placa.

U 2011. godini proširena zgrada je ograđena i izgrađena je konzularna zgrada, sa namjerom da bude spojena sa novom upravnom zgradom, kada sredstva budu dostupna u budućnosti.

- Imajući u vidu da je konzularna zgrada dizajnirana tako da koegzistira sa starom upravnom zgradom, određeni sistemi zavise od zgrade koja više ne ispunjava sigurnosne zahtjeve i mora se zamijeniti – navodi se u tenderskoj dokumentacij
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.