NavMenu

Cijene nafte porasle iznad 43 USD

Izvor: Mina Utorak, 07.07.2020. 14:35
Komentari
Podeli
(Foto: Pix One/shutterstock.com)
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 43 USD, podstaknute smanjenim snabdijevanjem i nadom u oporavak ekonomije, iako ulagače i dalje zabrinjava snažan rast broja zaraženih koronavirusom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,21 USD. Na američkom tržištu cijena je ostala skoro nepromijenjena, pa se barelom trgovalo po 40,6 USD, prenosi SEEbiz.

- Vjerujemo da je naftno tržište fokusirano na trenutne trendove potražnje, ali još se ignorišu dugoročne posljedice pandemije koronavirusa - rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Cijene pomno prate smanjivanje snabdijevanja iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom. Njihova je proizvodnja pala na najniži nivo u više decenija.

OPEC+ produžio je početni dogovor o smanjenju proizvodnje za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu i na jul.

Pada i američka proizvodnja, najveća u svijetu. Broj aktivnih bušotinskih postrojenja za sirovu naftu i gas u SAD-u ponovo se smanjio prošle sedmice, iako nešto manje nego u prethodnim sedmicama, jer neki proizvođači zbog viših cijena ponovo počinju s bušenjem.

U međuvremenu je saudijski državni proizvođač nafte Aramco povećao službene prodajne cijene barela sirove nafte za isporuke u Aziji za jedan USD u avgustu, a podigao je i službene cijene gotovo svih proizvoda za isporuke u Evropu i SAD.

Podršku cijenama pružaju i očekivanja boljih makronomskih pokazatelja. Kineska ekonomija se oporavlja, tržište kapitala privlači novac i time se priprema teren za zdravo tržište onih koji špekuliraju s rastom cijena, objavio je danas službeni časopis Ćina Securities Journal.


Podaci evropskog statističkog ureda pokazali su oporavak prometa u evropskoj maloprodaji u maju zahvaljujući ublažavanju mjera kojima su vlade nastojale suzbiti pandemiju.

Koronavirus ipak i dalje zabrinjava ulagače, posebno rekordan skok novih slučajeva zaraze COVID-om 19 u 15 američkih država u prva četiri dana jula. Do sada se koronavirusom zarazilo gotovo tri miliona Amerikanaca, a od posljedica zaraze umrlo ih je oko 130 hiljada.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 42,93 USD, te ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.