NavMenu

Boeing uskoro prekida proizvodnju aviona 747 jumbo jet

Izvor: Mina Utorak, 07.07.2020. 14:24
Komentari
Podeli
(Foto: Perfect Gui/shutterstock.com)
Kompanija Boeing planira da prekine proizvodnju svog aviona 747 jumbo jet, preciznije 747-8, za dvije godine.

Portparol kompanije nije potvrdio, ni odbacio navode o prekidu proizvodnje, ali je rekao da je potrebno "više od dvije godine" da se završe sve narudžbine, prenosi B92.

Nije tajna da Boeing ima problema sa neprijateljski nastrojenim tržištem i vlastitim poteškoćama. Čak i prije pandemije koronavirusa avioindustrija se prebacila na manje i ekonomičnije avione sa dva motora, kao što je model 787 Dreamliner.

Za transport tereta nemijenjeno je 15 neisporučenih primjeraka modela 747, od čega 12 pripada kompaniji za dostavu pošiljki United Parcel Service (UPS).

Model 747-8 takođe je kasnio i premašio budžet, a vjeruje se da stvara gubitke od 2016. godine. Posljednju narudžbinu putničkog aviona predstavljao je Air Force One 2017. godine.


Prekid proizvodnje modela 747 značiće završetak velikog poglavlja u istoriji avijacije. Taj model je u službi duže od 50 godina, a počela je da ga koristi kompanija PanAm u januaru 1970. godine. Njegovo izbočenje gornjeg dela ga je učinilo prepoznatljivim.

Boing 747 će još letjeti, ali njegovo vrijeme se očigledno bliži kraju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.