NavMenu

Crna Gora izvanredno područje za upotrebu obnovljivih izvora energije

Izvor: Mina Utorak, 07.07.2020. 11:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Solarna kuća koja se nalazi u nikšićkom Gornjem Polju dobar je primjer korištenja obnovljivih izvora energije, a Crna Gora je izvanredno područje za njihovu primjenu, ocijenili su predstavnici nevladine organizacije (NVO) Green Home.

Oni su objasnili da je projekat porodične kuće, koja koristi energiju sunca i zemlje, zasnovan na činjenici da to područje ima preko dvije hiljade sunčanih sati godišnje i da u sinergiji sa toplotom iz zemlje može obezbijediti dovoljno energije za funkcionisanje sistema koji koriste te izvore.

- Toplotnu energiju za objekat obezbjeđuje pet solarnih kolektora koji su instalirani na krovu. Kolektori su postavljeni tako da prihvate optimalnu dnevnu sunčevu toplotu. U danima smanjene toplote sunca, kao dodatna energija koristi se toplota zemlje, koja preko geosonde dolazi u toplotnu pumpu - rekli su predstavnici Green Home-a, prenosi PR Centar.

Toplotna pumpa ulaznu energiju iz zemlje podiže na 65 stepeni Celzijusa (C) i obezbjeđuje dodatnu energiju za grijanje kada to ne mogu solarni kolektori.

- Sinergija sunca i zemlje, koju koriste ovi sistemi je dovoljna da obezbijedi potrebnu energiju za podno grijanje za koje je dovoljna energija od 35 stepeni C u sistemu i 23 stepena C na nivou poda. Osim grijanja prostora, takav sistem obezbjeđuje toplu vodu za sve slavine, aparate i mašine u objektu - kazali su iz Green Home-a.

Na istoj lokaciji koristi se energija sunca za proizvodnju električne energije.

- Solarna elektrana se sastoji od solarnih panela i invertora. Jednosmjernu struju koju proizvode solarni paneli, invertor pretvara u naizmjeničnu. Proizvedena struja je prikopčana na distributivnu mrežu. To je prva solarna elektrana umrežena na distributivnu mrežu, i za sad jedina u Crnoj Gori - saopštili su iz Green Home-a.

Na pitanje kako je došao na ideju da izgradi solarnu kuću, njen vlasnik Veselin Vučurović je odgovorio da je od osnovne škole imao poseban odnos prema prirodi.

- Taj interes sam, u okviru hobija, razvijao svih školskih godina, a onda sam dolazio do literature koja mi je omogućavala da pratim sva savremena, tehnološka rješenja. U osnovnoj školi smo naučili da sva energija dolazi sa suncem i za sve što imamo u prirodi, zahvaljujemo suncu - rekao je Vučurović.

On je dodao da je želio da energija koju proizvodi korenspodira sa prirodom, da bude u funkciji njegovih potreba, a da ne nanosi štetu prirodi.

Vučurović je objasnio da je slolarnu kuću izgradio prije osam godina, iako se u Crnoj Gori ne proizvodi ništa od materijala od kojih je izgrđena, zbog čega je sve, osim građevinskog materijala, uvezeno. On je naveo da je prilikom gradnje njegove kuće korištena termotehnologija.

- Kuća se grije energijom sunca i toplote zemlje. Solarni kolektori preko dana ugriju vodu koja se nalazi u bojleru, a iz njega ide na svaku slavinu i u podni sistem grijanja. To je zatvoren krug. Kada ne mogu solarni kolektori da proizvedu dovoljno energije, onda se uključuje toplotna pumpa koja iz zemlje, preko geosonde, izvlači toplotu. To se uglavnom dešava u zimskim danima i preko noći - saopštio je Vučurović.

On je dodao da je pretpostavka tog sistema dobra izolacija.

- Objekat je na nivou da gubi negdje oko 40 kilovata po kvadratnom metru. Ova kuća spada u nivo niskoemisionih i niskoenergetskih. Ovaj sistem je iznad standarda. Stambeni standard je izvanredan - kazao je Vučurović.

On je rekao i da je, u odnosu na klasičnu gradnju, sa ovim sistemima koji koristi obnovljive izvore energije, trošak 12 do 15% veći.

- Problem kod ovih sistema je što ih sve unaprijed treba isfinansirati, a eksploatacijom se investicija vraća. Na primjer, za termički dio, investicija se vrati za dvije do dvije i po godine, a za električni od pet do sedam godina. Čim sistem pustite u rad, on štedi - naveo je Vučurović.

On smatra da je država osnovni subjekat koji bi trebalo da tom procesu da najveći zamah.


Vučurović je kazao i da se u Crnoj Gori energija zasniva na tehnologiji 19. i sredine 20. vijeka.

- To su termoelektrane i hidrocentrale, a svijet to napušta. Prema nekim procjenama, do 2050. godine, u svijetu će 95 odsto energije biti proizvedeno iz obnovljivih izvora, a sve nuklearne elektrane, hidrocentrale, termocentrale, svi drugi oblici centrala na gas koji troše klasična goriva, prestaće da rade. Njihovo učešće će da bude oko 5% - objasnio je Vučurović.

On je ocijenio da je Crna Gora, što se tiče energije, izvanredno područje za primjenu obnovljivih izvora.

- Od primorja, na godišnjem nivou, imate od 2.600 sati godišnje, dok je na sjeveru to 1.200. Na nama je samo da tu energiju iskoristimo i da napravimo sinergiju sa vjetrom, vazduhom i bunarskom vodom - rekao je Vučurović.

Kada je riječ o energetskoj efikasnosti, on smatra da je tu bilo dosta lutanja po pitanju administracije.

- Nijesu se odmah opredijelili za ove oblike obnovljivih izvora. Imate situaciju da energetskom efikasnošću zatvaraju građevinske standarde. Na primjer, na ustanovama i zgradama rade termoizolaciu i to smatraju energetskom efikasnošću. Građevinski standard je jedno, a energetski nešto sasvim drugo - naveo je Vučurović.

On je upozorio da bez energije nema života, kao i da je država u lošoj poziciji ako na energetskom planu prenosi suverenitet na investitore ili druge proizvođače energije.

- Tada svaka promjena u cijeni energije na svjetskom tržištu može itekako da je košta. Zato je jedini razvojni element jedne zemlje na energetskom planu oslonac na izvore koje ima na svom terenu i angažovanje ljudi da se potrude što više energije proizvedu sami - naveo je Vučurović.

On smatra da je, ukoliko država hoće da stimuliše investitora, oslobađanje od poreza na dodatu vrijednost (PDV) dovoljan procenat da ti sistemi dobiju na značaju, kao i da je sadašnje rješenje da potrošači do 12 godina plaćaju nadoknadu proizvođačima električne energije nezakonito.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.